Fokus

Maskova kompanija Neuralink pod istragom zbog metoda transporta

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2023

-

21:59

Maskova kompanija Neuralink pod istragom zbog metoda transporta
Tanjug/AP/Benjamin Fanjoy - Copyright Tanjug/AP/Benjamin Fanjoy

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Ilona Maska koja se bavi moždanim implantima Neuralink pod istragom je Komiteta lekara za odgovornu medicinu zbog metoda transporta, nakon što je grupa za prava životinja kontaktirala Ministarstvo saobraćaja SAD, saopštili su danas američki saveznici.

Komitet lekara za odgovornu medicinu rekao je da javna evidencija pokazuje da su neobučeni zaposleni u Neuralinku 2019. godine na Kalifornijskom univerzitetu izvodili eksperimente na rezus makaki majmunima, nakon čega su transportovali "kontaminirane" uređaje koji su uklonjeni iz mozgova "zaraženih" majmuna van bezbednog pakovanja, prenosi AP.

Komitet lekara za odgovornu medicinu saopštio je da se iz njima dostavljenih medicinskih dosijea vezanih za majmune može zaključiti da su transportovani neuronski uređaji možda bili kontaminirani patogenima otpornim na antibiotike, uključujući stafilokoku i klebsielu, a koji mogu da izazovu upalu pluća, infekcije krvotoka i meningitis.

Kako navodi AP, Komitet je saopštio da su uređaji takođe bili kontaminirani Corinebacterium ulcerans, odnosno "ljudskim patogenom u nastajanju", koji može da izazove smrtonosnu difteriju.

"Podaci ukazuju na to da neuredna praksa Neuralinka predstavlja opasnost po javno zdravlje i bezbednost", rekla je pomoćnica savetnika u Komitetu lekara za odgovornu medicinu Debora Dabou.

Neuralink je kompanija koja radi na povezivanju mozgova sa računarima, što za krajnji cilj ima da pomogne u lečenju moždanih poremećaja, prevazilaženju povreda mozga i drugim primenama.

Komentari (0)

Svet