Fokus

Šta se zna o novom "neidentifikovanom objektu" koji je oboren iznad Kanade: Srušio ga američki F-22, slede analize

Komentari

Autor: Tanjug

12/02/2023

-

09:42

Šta se zna o novom "neidentifikovanom objektu" koji je oboren iznad Kanade: Srušio ga američki F-22, slede analize
Ssgt.James Richardson/U.S.Air/profimedia - Copyright Ssgt.James Richardson/U.S.Air/profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki borbeni avion F-22 oborio je neidentifikovani objekat iznad Kanade, a kanadska ministarka odbrane Anita Anand odbila je da spekuliše o poreklu predmeta, za koji je rekla da je bio cilindričnog oblika i bio rizik za civilni vazdušni saobraćaj.

Anand ga nije konkretno nazvala balonom, i ako je sličnog izgleda, ali je saopštila da je manji od kineskog balona oborenog kod obale Južne Karoline u SAD pre nedelju dana, prenosi Rojters.

"Na visini od 12.200 metara, objekat je predstavljao rizik za civilni vazdušni saobraćaj i oboren je u subotu u 03.41 časova. Nema razloga da se veruje da je uticaj objekta na kanadskoj teritoriji od bilo kakvog javnog značaja“, rekla je Anand na konferenciji za novnare.

Zajednička vazdušna komanda SAD i Kanade (NORAD) oborila je u subotu neidentifikovani objekat u kanadskom vazdušnom prostoru, saopštio je sinoć premijer Kanade Džastin Trudo, uz napomenu da će kanadske snage rekonstruisati i analizirati olupinu.

Pentagon je precizirao da je NORAD otkrio objekat iznad Aljaske kasno u petak. Američki borbeni avion iz zajedničke baze Elmendorf-Ričardson, Aljaska, prema saopštenju, pratio je objekat dok je prelazio u kanadski vazdušni prostor, gde su se pridružili kanadski avioni CF-18 i CP-140.

"Američki F-22 oborio je objekat na kanadskoj teritoriji, koristeći projektil AIM 9X nakon bliske koordinacije između američkih i kanadskih vlasti", izjavio je portparol Pentagona.

Američki predsednik Džo Bajden ovlastio je američku vojsku da sarađuje sa Kanadom na oborenju letelice nakon razgovora između Bajdena i Trudoa, saopštio je Pentagon.

Bela kuća je saopštila da su se Bajden i Trudo saglasni da nastave blisku koordinaciju kako bi "odbranili vazdušni prostor".

Američke vlasti juče su privremno zatvorile vazdušni prostor iznad Montane za civilni saobraćaj, a NORAD je poslao sinoć borbene avione u izviđanje, ali oni "nisu identifikovali nijedan leteći objekat koji bi se podudarao sa pokazateljima radara".

Dan ranije, Bajden je naredio još jedno obaranje neidentifikovanog letećeg objekta na Aljasci Pentagon je u petak saopštio samo nekoliko detalja, poput toga da je objekat veličine malog automobila, da je leteo na 12.200 metara, da nije mogao da manevriše i da izgleda kao da je bez posade.

"U ovom trenutku nemamo više detalja o objektu, uključujući njegove mogućnosti, namenu ili poreklo“, saopštila je severna komanda u subotu.

Trudo: Naredio sam obaranje neidentifikovanog objekta iznad Kanade

Zajednička vazdušna komanda SAD i Kanade (NORAD), oborila je u subotu neidentifikovani objekat u kanadskom vazdušnom prostoru, izjavio je premijer Trudo.

"Naredio sam obaranje neidentifikovanog objekta koji je narušio kanadski vazdušni prostor. NORAD je oborio objekat iznad pokrajine Jukon. Kanadski i američki avioni su poleteli, a američki F22 je uspešno pogodio metu", naveo je Trudo na Tviteru.

Kako je preneo kanadski javni servis (CBC), Trudo je dodao da je u subotu razgovarao sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom.

"Kanadske snage će sada prikupiti i analizirati olupinu oborenog objekta", poručio je Trudo.

Podsetimo, sedam dana ranije, 4. februara, američki borbeni avion F-22 oborio je, kako je američka vlada nazvala, kineski špijunski balon kod obale Južne Karoline, nakon njegovog jednonedeljnog putovanja preko SAD i delova Kanade. Peking tvrdi da je to bila civilna meteorološki letelica koju je vetar skrenuo sa kursa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet