Fokus

Predsednik Izraela: Na ivici smo ustavnog i društvenog kolapsa, burad baruta uskoro će eksplodirati

Komentari

Autor: Fonet

12/02/2023

-

22:42

Predsednik Izraela: Na ivici smo ustavnog i društvenog kolapsa, burad baruta uskoro će eksplodirati
Predsednik Izraela: Na ivici smo ustavnog i društvenog kolapsa, burad baruta uskoro će eksplodirati - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Izraela Isak Hercog obratio se večeras naciji i u dramatičnom govoru upozorio da se država nalazi u sudbonosnim danima, jer je na ivici ustavnog kolapsa.

Hercog je odlučio da se obrati građanima zbog reforma pravosuđa koje predlaže vlada, što je dovelo do ogromnog nezadovoljstva i masovnih protestnih skupova širom Izraela.

"Svi ćemo izgubiti ako se ne postigne konsenzus. Porodice žrtava poslednjih terorističkih napada od mene su tražile da zaustavim ovo ludilo. Ova podela više nije politička kriza, jer smo na ivici ustavnog i društvenog kolapsa", rekao je Hercog, prenosi "Times of Izael".

Komentarišući proteste, Hercog je demonstrante nazvao patriotima koji koriste pravo na protest i potpuno su posvećeni sudbini nacije i zemlje.

"Osećam, svi osećamo, da smo na jedan tren od sukoba, čak i nasilnog. Burad baruta uskoro će eksplodirati i brat će podići ruku na brata”, kazao je Hercog.

On je istakao da su spoljne pretnje dovoljno loše i upozorio da je unutrašnje nasilje bilo koje vrste, a posebno nad javnim službenicima, crvena linija koja ne sme da se pređe.

Govoreći o reformama pravosuđa koje predlaže vlada, Hercog je podsetio da je u svakoj demokratiji ključna ravnoteža između tri grane vlasi.

"Vladin paket reformi u sadašnjem formatu pobuđuje duboku zabrinutost zbog njihovog potencijala nanošenja štete demokratskim institucijama Izraela. Milioni građana to vide kao stvarnu pretnju izraelskoj demokratiji", upozorio je Hercog.

Vladin predlog reformi, između ostalog, predviđa da Kneset prostom većinom može da odbaci odluke Vrhovnog suda, a obezbedila bi se i potpuna politička kontrola izbora sudija. (kraj) is

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet