Fokus

Upozorenja Bila Gejtsa i Interpola: Bioterorizam bi mogao biti sledeća velika pretnja za čovečanstvo

Komentari

Autor: Euronews Next/Camille Bello

19/02/2023

-

16:00

Upozorenja Bila Gejtsa i Interpola: Bioterorizam bi mogao biti sledeća velika pretnja za čovečanstvo
Tanjug/AP/Leon Neal - Copyright Tanjug/AP/Leon Neal

veličina teksta

Aa Aa

Bil Gejts je nadaleko poznat po svojoj poslovnoj sposobnosti i humanitarnim potezima. Međutim, suosnivač Majkrosofta i multimilijarder takođe često daje i svoja predviđanja o tehnološkom napretku, ali i zdravstvenim krizama ili pandemijama koje prete svetu.

U govoru na "TED" konferenciji, Gejts je 2015. godine upozorio da je samo pitanje vremena kada će svet zahvatiti nova pandemija, kao i da planeta nije spremna da se sa njom nosi. U poslednje vreme, njegova upozorenja tiču se još jedne stvari koju smatra rastućom pretnjom po globalnu bezbednost: Gejts upozorava na bioterorizam.

Prema Interpolu, bioterorizam se odnosi na "namerno oslobađanje bioloških agenasa ili toksina u svrhu nanošenja štete ili ubijanja ljudi, životinja ili biljaka sa namerom da se zastraši ili prinudi vlada ili civilno stanovništvo na dalje političke ili društvene ciljeve".

U nedavnom intervjuu za BBC, britanski novinar Amol Rajan pitao je Gejtsa šta je po njegovom mišljenju velika pretnja sa kojom će se čovečanstvo suočiti u budućnosti, a da se o tome ranije nije dovoljno razmatralo.

Pošto smo, kako je rekao, počeli da "dovoljno razmišljamo o klimatskim promenama", odgovor milijardera bio je "bioterorizam, koji je zaista užasan".

Bioterorizam i pandemije su donekle slični jer izlažu čovečanstvo opasnim, pa čak i smrtonosnim bolestima, rekao je milijarder, ali je dodao da je "malo teže odbraniti se od biološkog terorizma, jer ko god to pokušava da izvede, čini to svesno i razume tuđe odbrambene sisteme".

Pretnja od napada antraksom

Interpol kaže da ima dovoljno dostupnih informacija koje ukazuju na to da neki pojedinci i terorističke grupe imaju sposobnost i nameru da koriste biološke agense kako bi naneli štetu društvu. 

Ova međunarodna policijska organizacija je čak razvila operativni priručnik za istraživanje potencijalnog biološkog i hemijskog terorizma na delu interneta koji se zove "dark veb", kako bi pomogla obaveštajnim službama širom sveta.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Sjedinjenih Američkih Država (CDC) kaže da bi bioteroristički napad najverovatnije uključivao bakterije koje izazivaju antraks, bolest od koje ljudi i životinje mogu ozbiljno da obole, prenosi Euronews Next.

profimedia

Bakterija antraksa pod mikroskopom

Simptomi se razlikuju u zavisnosti od toga kako bakterija ulazi u telo - obično je to kroz kožu, pluća ili gastrointestinalni sistem, a na osnovu toga se i određuje vrsta bolesti.

Simptomi za kožni antraks, koji je najčešći, mogu uključivati grupu malih plikova ili kvržica koje svrbe, kao i bezbolne rane na koži sa crnim središtem, a one se češće pojavljuju na licu, vratu, ili rukama.

"Sve vrste antraksa mogu se proširiti po celom telu i izazvati smrt ako se ne leče antibioticima", navodi CDC.

Inhalacioni antraks, koji se unosi disajnim putevima, skoro je uvek fatalan, mada uz agresivno lečenje oko 55 odsto pacijenata može da preživi, dodaje se.

Antraks je već korišćen u prošlosti. Godine 2001, praškasti antraks je namerno stavljen u pisma koja su poslata preko američkog poštanskog sistema. Dvadeset dve osobe, uključujući 12 pismonoša, dobile su antraks, a petoro je preminulo.

Drugo biološko oružje koje bi potencijalno moglo da se koristi, prema CDC, jeste virus variole koji izaziva male boginje, zatim bolest koja napada žlezde a tipično pogađa konje, kao i melioidoza, zarazna bolest uzrokovana klicama koje se prirodno javljaju u određenim delovima sveta poput jugoistočne Azije i severne Australije.

Kako se pripremiti za bioteroristički napad

Pod pretpostavkom da ćete nakon eventualnog napada možda morati sami da preživite nekoliko dana, važno je da napravite komplet zaliha za katastrofu - tu spadaju osnovne stvari kao što su hrana, baterijska lampa i voda.

Takođe, CDC savetuje da odvojite malo vremena i sa ostalim članovima domaćinstva porazgovarate o planu za hitne slučajeve. Razmotrite pitanja poput skloništa, puta za evakuaciju, kao i kompleta zaliha. 

Baš kao što je to uradio kada nas je upozorio da nismo dovoljno spremni za pandemiju pre nego što je koronavirus "pogodio" planetu, Gejts je i sada pozvao na veća ulaganja u tehnologije za otkrivanje i reagovanje na bioterorizam.

Suosnivač Majkrosofta, peti najbogatiji čovek na svetu i drugi najveći saradnik Svetske zdravstvene organizacije, veruje da se moraju ojačati i međunarodna saradnja i globalni zdravstveni sistemi, kako bi se obezbedilo da svet bude bolje pripremljen za biološke pretnje.

"Dobra vest je da će sve što uradimo u pripremama za buduće pandemije, biti izuzetno korisno i u slučaju bioterorizma. Loša vest je to što mislim da nismo onoliko aktivni koliko bi trebalo", rekao je Gejts.

Komentari (0)

Svet