Fokus

Japan nije uspeo da obavi lansiranje nove svemirske rakete H3: Nisu se pokrenuli motori letelice

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2023

-

07:41

Japan nije uspeo da obavi lansiranje nove svemirske rakete H3: Nisu se pokrenuli motori letelice
Japan nije uspeo da obavi lansiranje nove svemirske rakete H3 - Copyright Tanjug AP/Kyodo News via AP

veličina teksta

Aa Aa

Japan danas nije uspeo da obavi lansiranje svoje nove svemirske raketa H3, prve tog tipa nakon tri decenije, jer motori letelice nisu uspeli da se pokrenu.

Tokom događaja koji je prenošen uživo, tim inženjera na japanskom kosmodromu Tanegašima nije uspeo da pokrene glavni motor rakete nakon što je odbrojavanje lansiranja okončano, ostavljajući raketu visine 57 metara na lansirnoj rampi, zajedno sa satelitom za posmatranje kopna ALOS-3, koji je opremljen infracrvenim senzorom dizajniranim za otkrivanje balističkih projektila, prenosi japanska novinska agencija Kjodo.

Japanska agencija za istraživanje svemira (JAKSA) saopštila je da istražuje uzrok kvara na motorima. Japan je dizajnirao raketu H3 kako bi obezbedio nezavisni pristup svemiru svojim naučnim i vojnim timovima i konkurisao na globalnom tržištu lansiranja satelita.

Raketa je dizajnirana da ponese vladine i komercijalne satelite u orbitu i dopremi posadu do Međunarodne svemirske stanice. Planirano je da buduće varijante rakete teret nose i do lunarne svemirske stanice "Gejtvej" koju NASA planira da izgradi u okviru svog programa povratka na Mesec.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet