Fokus

Severna Koreja razmatra strategije za borbu protiv nestašice hrane

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2023

-

09:54

Severna Koreja razmatra strategije za borbu protiv nestašice hrane
Severna Koreja razmatra strategije za borbu protiv nestašice hrane - Copyright Tanjug AP/Jon Chol Jin

veličina teksta

Aa Aa

Severnokorejski predsednik Kim Džong Un danas je održao sastanak zvaničnika vladajuće Radničke partije na kojem je razgovarano o unapređenju ekonomije i poljoprivrednog sektora.

Kako navodi Rojters, stručnjaci iz mnogih zemalja ocenjuju da se nestašica hrane pogoršala u Severnoj Koreji u poslednje vreme, kao posledica sankcija i karantina zbog virusa korona.

Severnokorejski državni medij KCNA preneo je ranije da je sastanak "veoma važan i hitan zadatak uspostavljanja ispravne strategije za razvoj poljoprivrede".

Rojters navodi da postoji mogućnost da se situacija sa količinama hrane u toj zemlji pogoršala, i prenosi reči zvaničnika iz Seula da ovaj sastanak de fakto znači priznanje da u Severnoj Koreji vlada ozbiljna nestašica hrane.

Američki portal specijalizovan za dešavanja u Severnoj Koreji, North38, tvrdi da je "dostupnost hrane verovatno pala ispod najnižeg minimuma u pogledu ljudskih potreba" i da je nestašica hrane najgora još od velikih gladi iz devedsetih godina prošlog veka.

Severna Koreja je pod veoma strogim međunarodnim sankcijama zbog programa nuklearnog naoružanja i balističkih raketa, a poslednjih godina njena ograničena međunarodna trgovina našla se pod dodatnim opterećenjem zbog karantina i mera protiv širenja virusa kovid 19.

Južna Koreja upozorila je nedavno na sve veću krizu u sankcijama izolovanoj Severnoj Koreji, kao i na navodne smrtne slučajeve usled gladi u pojedinim regionima.

"Izgleda da se situacija sa hranom u Severnoj Koreji pogoršava", navelo je Ministarstvo za ujedinjenje, prenosi Rojters.

Ministarstvo je tako delimično potvrdilo današnje navode južnokorejskog lista DongA Ilbo, po kome je Severna Koreja prvi put za 23 godine smanjila porcije hrane za vojnike.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet