Fokus

Si Đinping pozvao na veće samopouzdanje i ubrzan razvoj nauke i tehnologije

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2023

-

10:52

Si Đinping pozvao na veće samopouzdanje i ubrzan razvoj nauke i tehnologije
Si Đinping - Copyright Tanjug AP/Bay Ismoyo/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je danas na veće samopouzdanje i ubrzan razvoj nauke i tehnologije, zbog suočavanja sa određenim sankcijama i trgovinskih tenzija u svetu.

Si je, na godišnjoj sednici parlamenta, istakao da je Kini potrebno originalno i pionirsko istraživanje da bi postigla ekonomski rast, suočena sa, kako je naveo, "žestokom međunarodnom konkurencijom". 

Kina mora da ubrza razvoj nauke i tehnologije da bi osigurala veće samopouzdanje, rekao je Si, dok Peking, kako navodi Gardijan, postaje sve više izolovan zbog sankcija i drugih trgovinskih problema.

U govoru na zatvorenom sastanku Nacionalnog narodnog kongresa (NPC), Si je rekao da su veće samopouzdanje i snaga u oblasti nauke i tehnologije put ka unapređenju razvoja i izgradnji Kine kao "velike moderne socijalističke zemlje".

Si je pozvao na pojačanu saradnju između kineske industrije, akademske zajednice i istraživačkih instituta da bi se podržala "originalna i pionirska istraživanja".

Godišnji politički sastanak kineskog parlamenta počeo je u nedelju i trajaće do 13. marta.  Zasedanja, koje se održava istovremeno sa godišnjim okupljanjem savetodavnog tela Komunističke partije Kine (KPK), uglavnom se održava iza zatvorenih vrata.

Sastanak do sada pokazuje da kinesko rukovodstvo daje prioritet samoodrživosti usred zabrinutosti zbog  američkog ograničenja pristupa Kine američkoj tehnologiji poluprovodnika i veštačke inteligencije, iz razloga nacionalne bezbednosti, kao i stranih sankcija ili ograničenja uvedenim prema pojedinim kineskim kompanijama i zvaničnicima u vezi sa pitanjima kao što su Hongkongg i Sinđijang, kao i znakova podrške Rusiji u njenoj invaziji na Ukrajinu, ocenio je Gardijan.

Peking je oštro osudio uvođenje tih sankcija. Zvanični kineski državni mediji preneli su danas, kako su analitičari rekli, potencijalni novi politički slogan koji glasi: "dva koja se moraju imati", navodeći proizvodnju i pouzdano snabdevanje žitom i hranom koje ne zavisi od međunarodnog tržišta. 

Brojke u nacrtu kineskog budžeta koje su objavljene u nedelju zabeležile su povećanje od više od 13 odsto u finansiranju nacionalnog skladištenja žitarica i drugih osnovnih artikala.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet