Fokus

Trudo: Potrebna procena nezavisnog izvestioca o kineskom mešanju u izbore

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2023

-

10:40

Trudo: Potrebna procena nezavisnog izvestioca o kineskom mešanju u izbore
Trudo: Potrebna procena nezavisnog izvestioca o kineskom mešanju u izbore - Copyright AP Photo/Matt Dunham

veličina teksta

Aa Aa

Kanadski premijer Džastin Trudo saopštio je da će imenovati specijalnog izvestioca koji treba da odluči da li potrebna zvanična istraga o navodnom kineskom mešanju u izbore u Kanadi.

Trudo je u ponedeljak takođe zatražio da odbor za nacionalnu bezbednost parlamenta ispita poverljive informacije o tom pitanju, prenosi AP.

List ''Gloub end mejl'' objavio je ranije strogo poverljive dokumente kanadske obaveštajne službe, u kojima se navodi da su kineske diplomate radile 2021. godine na izbornom porazu konzervativnih političara koji se smatraju manje naklonjenima Pekingu, odnosno pobedi liberala koje predvodi Trudo.

Opozicione stranke zahtevaju javnu istragu u punom obimu po ovom pitanju, što je Trudo do sada odbijao da sprovede, ali je rekao da će imenovati nezavisnog specijalnog izvestioca koji će preporučiti da li je istraga potrebna i da će se pridržavati njegove odluke.

"Svi politički lideri se slažu da na ishode izbora 2019. i 2021. nije uticalo strano mešanje. Ali čak i ako to nije promenilo rezultate naših izbora, svaki pokušaj mešanja bilo kog stranog aktera je zabrinjavajući i ozbiljan”, rekao je Trudo.

Kanadska državna komisija nedavno je objavila izveštaj u kojem se zaključuje da je bilo pokušaja stranih mešanja, ali da nijedan nije uticao na ishod izbora.

"Odavno znamo, kao što je nezavisni izveštaj ponovo potvrdio prošle nedelje, da kineska vlada i drugi režimi poput Irana i Rusije pokušavaju da se mešaju ne samo u našu demokratiju, već i u poslove naše zemlje generalno, bilo da se radi o institucijama, istraživačkim ustanovama ili svakodnevnom životu naših građana“, rekao je Trudo

Kanadska policija saopštila je u ponedeljak da istražuje moguća kršenja Zakona o bezbednosti informacija, u vezi sa nedavnim medijskim izveštajima o navodnom stranom mešanju tokom dva poslednja savezna izborna procesa.

Kina je prošlog meseca saopštila da se protivi mešanju u unutrašnje stvari drugih zemalja, da nema interesa za to i pozvala je zvaničnu Otavu da prestane sa, kako su rekli, neopravdanim spekulacijama o navodnom mešanju Pekinga u kanadske izbore.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet