Fokus

Rekordne temperature u više kineskih gradova, proleće poranilo 20 dana

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2023

-

09:39

Rekordne temperature u više kineskih gradova, proleće poranilo 20 dana
Rekordne temperature u više kineskih gradova, proleće poranilo 20 dana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U više desetina velikih kineskih gradova temperature su ove nedelje dostigle rekordne sezonske maksimume, a u Vuhanu i Džengdžou one su više i 10 stepeni Celzijusa nego što je to normalno za početak marta, pokazuju zvanični meteorološki podaci.

Vuhan, koji se nalazi u srednjem toku reke Jangce, je u ponedeljak registrovao temperaturu od 26 stepeni Celzijusa, 12 stepeni više od dugogodišnjeg proseka početkom marta, dok su u Pekingu i okolnim gradovima takođe ranije ove nedelje temperature dostigle 22-25 stepeni Celzijusa, prenosi Rojters.

Kina je prošle godine imala višemesečne periode ekstremnih vrućina, gde su na 267 meteoroloških stanica izmerene rekordne temperature preko 40 stepeni tokom 70-dnevne letnje suše koja je pogodila ceo sliv reke Jangce, prouzrokujući požare i štetu na usevima.

Državna meteorološka služba već je upozorila da se Kina suočava sa još jednom godinom ekstremnih vremenskih uslova, kao posledicom globalnih klimatskih promena.

Kineski meteorološki zvaničnici saopštili su prošle nedelje da su prosečne temperature za ceo februar bile 1,6 stepeni Celzijusa više od normalnih, uz prosečne padavine za 3,9 odsto manje od proseka.

Promena vremenskih uslova takođe znači da proleće stiže ranije u mnogim regionima južno od reke Jangce, a u nekim slučajevima i do 20 dana pre nego što je uobičajeno, saopštili su meteorolozi.


 

Komentari (0)

Svet