Fokus

U više kineskih gradova rekordno visoke temperature za ovo doba godine

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2023

-

15:54

U više kineskih gradova rekordno visoke temperature za ovo doba godine
U više kineskih gradova rekordno visoke temperature za ovo doba godine - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U delovima severne Kine danas su zabeležene rekordno visoke temperature za ovo doba godine, a u gradu Šahe izmereno je 31,8 stepeni Celzijusovih, pokazuju zvanični podaci. 

Pored Šahea, u tri regiona u kineskoj provinciji Hebei temperature su premašile 30 stepeni Celzijusovih ranije ove godine, a sada imaju najviše rekordne temperature u prvoj polovini marta, objavio je Rojters. 

U više od deset velikih kineskih gradova ove sedmice su zabeležene rekordno visoke temperature za ovo doba godine, a u centralnim Vuhanu i Džengdžou temperature su bile više za 10 stepeni Celzijusovih od prosečnih vrednosti za početak marta. 

Pojedini južni kineski regioni prijavili su prošlog meseca dolazak prolećnih temperatura oko 20 dana ranije nego što je uobičajeno, saopštila je Kineska meteorološka uprava (CMA). 

CMA je upozorila da je Kina podložnija klimatskim promenama u odnosu na druge zemlje, sa ekstremnim vremenskim uslovima koji će se pojačavati narednih godina. 

Studija objavljena u inostranstvu ove godine takođe navodi da se 16 od 20 globalnih regiona, koji su najugroženiji od klimatskih promena, nalazi u Kini. 

Peking je uveo prošlog decembra propise za obuzdavanje projekata koji troše mnogo vode posle produžene suše prošlog leta koja je dovela do problema u snabdevanju vodom i strujom, a novom uredbom predviđeno je povećanje kazni za prekomerno trošenje vode, objavio je "Peking dejli".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet