Fokus

Olimpijske igre u Tokiju će se održati bez publike na tribinama

Komentari

Autor: AP/Euronews Srbija

08/07/2021

-

16:07

Olimpijske igre u Tokiju će se održati bez publike na tribinama
Olimpijske igre u Tokiju će se održati bez publike na tribinama - Copyright Tanjug/ AP Photo/Eugene Hoshiko

veličina teksta

Aa Aa

U Tokiju će biti održane prve olimpijske igre bez gledalaca. Budući da je prestonica Japana ponovo proglasila vanredno stanje zbog naglog pogoršanja situacije s kornavirusom, svi su bili spremni za najave organizatora koji su potvrdili da će se Olimpijske igre, počev od 22. jula, biti održane bez gledalaca na tribinama.

Odluku je donela japanska vlada zajedno sa Međunarodnim olimpijskim komitetom i organizatorima igara, jer prognoze stručnjaka ukazuju da se situacija neće poboljšati u narednim nedeljama.

Premijer Japana, Iošihide Suga, rekao je da je ovaj potez neophodan da bi se "sprečilo" širenje delta soja i da japanska prestonica ne bi postala još jedan "izvor" novih infekcija koje će dovesti do novog talasa slučajeva širom sveta .

Nakon prograšenja vanrednog stanja, olimpijski Ministar Tamajo Murakava otkro je novinskoj agenciji Kjodo odluku, da će se ovogodišnje Letnje igre održati bez prisustva publike.

Premijer Suga je rekao da će vanredno stanje stupiti na snagu u ponedeljak i trajati do 22. avgusta. To znači da će se Olimpijske igre, koje se otvaraju 23. jula i traju do 8. avgusta, u potpunosti održavati pod hitnim merama. Paraolimpijada počinje 24. avgusta, prenosi AP.

"Uzimajući u obzir uticaj delta soja, kako bismo sprečili ponovno širenje virusa u zemlji, moramo da pojačamo mere", ​​rekao je Suga.

Tradicionalno najgledaniji događaj, odnosno ceremonialno otvaranje Igara, takođe će biti održano bez publike.

Pre samo dve nedelje, organizatori su dozvolili popunjenost do 50 odsto kapaciteta, ukoliko broj gledalaca ne prelazi 10.000. 

Epa/Kimimasa Mayama

 

Epidemiološko stanje u Japanu

Tokio je u četvrtak imao 896 novih slučajeva, a 673 samo nedelju dana ranije. 

„Virus je u fazi širenja i svi u ovoj zemlji moraju da shvate ozbiljnost toga", rekao je dr Šigeru Omi, medicinski savetnik vlade.

On je pozvao Vlast na donošenje oštrijih mera uoči Olimpijade.

Omi je više puta zatražio zabranu gledaocima i rekao da je "nenormalno" održavanje Olimpijskih igara tokom pandemije.

Japan je širom zemlje imao oko 810.000 slučajeva i skoro 14.900 smrtnih slučajeva. Pored toga samo je 15 odsto Japanaca potpuno vakcinisano.

Komentari (0)

Svet