Fokus

Istražna komisija UN: Sirijska vlada, UN i drugi krivi za kašnjenje pomoći posle zemljotresa

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2023

-

17:06

Istražna komisija UN: Sirijska vlada, UN i drugi krivi za kašnjenje pomoći posle zemljotresa
Istražna komisija UN: Sirijska vlada, UN i drugi krivi za kašnjenje pomoći posle zemljotresa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Istražna komisija UN saopštila je danas da su UN, sirijska vlada i drugi akteri, odgovorni za kašnjenje hitne pomoći Sirijcima posle prošlomesečnog zemljotresa, opisujući kašnjenja kao ''šokantna'' i pozivajući na posebnu istragu.

Uključene strane takođe nisu uspele da se dogovore o pauzi u neprijateljstvima i da omoguće pomoć za spasavanje života bilo kojim dostupnim putem, zbog čega se Sirijci osećaju ''napuštenim i zanemarenim od onih koji bi trebalo da ih štite u teškim vremenima'', prenosi Rojters.

''Iako je bilo mnogo dela herojstva usred stradanja, takođe smo bili svedoci velikog neuspeha vlade i međunarodne zajednice, uključujući Ujedinjene nacije, da brzo usmere spasonosnu pomoć Sirijcima kada im je bila potrebna'', rekao je predsednik Komisije UN Paulo Pinjeiro.

''Sirijsko stanovništvo ima pravo na istinu - zašto su bili tako tretirani'', naveo je Pinjeiro.

O kašnjenju pomoći UN-a članica te tročlane komisije Heni Megali, rekla je da se u hitnim slučajevima ''ne čeka dozvola da reagujete''.

Portparol Humanitarne kancelarije UN (OCHA) rekao je da je 720 kamiona sa pomoći do sada stiglo u severozapadnu Siriju koristeći tri granična prelaza i potvrdio da nije poslata ''teška oprema'', rekavši da je to vrsta pomoći koju mogu pružiti samo nacionalne vlasti.

Sirijska vlada navodi da bi humanitarna pomoć trebalo da ide preko teritorije pod njenom kontrolom, iako su isporuke na severozapadu dozvoljene preko granice iz susedne Turske, prema sporazumu Saveta bezbednosti UN, prenosi Rojters.
 

Komentari (0)

Svet