Fokus

Brazil potresa afera "dijamanti": Bivši predsednik Žair Bolsonaro pokušao ilegalni unos kompleta dragulja u zemlju

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2023

-

11:37

Brazil potresa afera "dijamanti": Bivši predsednik Žair Bolsonaro pokušao ilegalni unos kompleta dragulja u zemlju
Žair Bolsonaro - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Već dve nedelje Brazil potresa afera "dijamanti" u koju je umešan bivši predsednik Žair Bolsonaro. On je optužen da je pokušao da ilegalno unese komplet dragulja u zemlju, inače poklon saudijske vlade, preneo je francuski dnevnik "Mond". 

Komplet dragulja nalazi se u kožnoj futroli obloženoj tamnim somotom. Unutra se nalaze par minđuša, prsten, sat i ogrlica ukrašena desetinama privesaka optočenih dijamantima. 

Komplet je kreacija švajcarske zlatare Šopard i procenjen je na skoro tri miliona evra. 

Kako piše francuski list, sve je počelo u oktobru 2021. godine, kada je Žair Bolsonaro bio na vlasti i poslao je svog ministra rudarstva i energetike, admirala mornarice Benta Albukerkija u Rijad da predstavlja Brazil na samitu "Zelenog Bliskog istoka", koji je promovisao prestolonaslednik Mohamed Ben Salman, poznat kao "MBS", čiji je cilj da promoviše inicijativu Saudijske Arabije u oblasti klimatskih promena.

Po povratku, 26. oktobra, carinici na međunarodnom aerodromu Guaruljos, u Sao Paulu, došli su do iznenađujućeg otkrića: sakriven u dnu ranca jednog vojnika, savetnika ministra Albukerkija, pronašli su kutiju sa Šopard nakitom. 

S obzirom da je vrednost nakita znatno iznad 1.000 dolara dragulje je trebalo odmah da oduzmu poreski organi.

Komplet je zapravo veoma velikodušan poklon koji su saudijske vlasti poslale Bolsonaru i njegovoj supruzi Mišel, međutim, Bolsonaro nije želeo da ove dragulje ostavi u javnu blagajnu niti da plati visoku carinu - 50 odsto od vrednosti nakita zbog čega je svom ministru naredio da diskretno prokrijumčari dijamante u Brazil.

Više od godinu dana Bolsonaro je činio sve da se dokopa nakita, prenosi Mond. 

U nekoliko navrata su ljudi od poverenja slati da pregovaraju sa carinom na aerodromu. 

Tri dana pre kraja mandata bivšeg predsednika, u decembru 2022. jedan mornarički narednik je izašao iz vojnog aviona u Guaruljosu i zapretio carinicima da mu predaju nakit, ali uzalud.

Bolsonaro je početkom meseca negirao ovakva pisanja lokalnih medija. 

"Optužuju me za poklon koji nisam ni tražio ni primio. Nikada nisam počinio nezakonito delo“, rekao je bivši lider krajnje desnice u intervju CNN, prenosi Rojters. 

List "Estadao" otkrio je početkom marta da postoji i drugi komplet luksuznih predmeta, procenjene vrednosti od 70.000 evra, koje je Žair Bolsonaro uspeo uspešno da prokrijumčari u Brazil. 

Taj slučaj preuzeli su federalna policija, Revizorski sud i tužilaštvo, a nekoliko poslanika zalaže se za formiranje istražne komisije.

Nakon što je negirao da je prekršio zakon i rekao da je to poklon namenjen njegovoj supruzi, Žair Bolsonaro je konačno na kraju vratio nakit koji je u posedu poreskih vlasti. 

Šteta je, međutim, načinjena - Bolsonarove najveće pristalice nastaviće da ga podržavaju, ali njegov imidž poštenog čoveka iz naroda ozbiljno je narušen, rekao je politički analitičar Tomas Trauman.

Bolsonaru, koji od 30. decembra 2022. godine živi na Floridi, kada je napustio zemlju uoči inauguracije svog naslednika Inasija Lule da Silve, preti krivično gonjenje.

Komentari (0)

Svet