Fokus

Vašington dodao kinesku genetičku kompaniju na trgovinsku "crnu listu"

Komentari

Autor: Tanjug

17/03/2023

-

08:02

Vašington dodao kinesku genetičku kompaniju na trgovinsku "crnu listu"
Testovi u laboratoriji kompanije BGI - Copyright Tanjug/Chen Zhonghao/Xinhua via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena dodala je 37 kompanija na trgovinsku crnu listu, uključujući više jedinica kineske kompanije koja se bavi genetikom, BGI, kao i kinesku informatičku firmu Inspur.

Kako navodi Rojters, američko Ministarstvo trgovine, telo koje reguliše izvoz, dodao je na crnu listu kompaniju BGI zbog navoda da delovi te firme predstavljaju ''značajan rizik'' i da doprinose nadzoru kineske vlade.

''Postupci ovih subjekata u vezi sa prikupljanjem i analizom genetskih podataka predstavljaju značajan rizik od preusmeravanja na kineske vojne programe'', navodi se u saopštenju Ministarstva.

Na crnu trgovinsku listu dodate su i kompanije u Kini i Mjanmaru zbog navodnih kršenja ljudskih prava, kao i druge kompanije u Kini i Pakistanu zbog navodnog učešća u programima proizvodnje balističkih projektila.

''Kada identifikujemo subjekte koji predstavljaju zabrinutost za nacionalnu bezbednost ili spoljnu politiku SAD, dodajemo ih na listu kako bismo bili sigurni da možemo da ispitamo njihove transakcije'', rekla je pomoćnica sekretara za trgovinu Tea Kendler.

Najnovija dodavanja na trgovinsku crnu listu će verovatno dodatno eskalirati tenzije između Vašingtona i Pekinga, koje su u poslednje vreme takođe porasle nakon što je Bajdenova administracija oborila kineski balon za koji tvrde da je korišćen za špijunažu, kako navodi Rojters.

''Ne možemo dozvoliti da naši protivnici zloupotrebljavaju tehnologiju da bi kršili ljudska prava i na druge načine ugnjetavali'', ocenio je pomoćnik sekretara za trgovinu Metju Akselrod.

Ministarstvo trgovine je 2020. dodalo dve jedinice BGI grupe, najveće svetske kompanije za genomiku, na svoju ekonomsku crnu listu zbog navoda da je sprovela genetske analize koje su korišćene za represiju nad Ujgurima u Kini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet