Fokus

Euronews svet: Može li Kina da donese mir Ukrajini i gde to beži kapital

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/03/2023

-

22:35

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, zbog odgovornosti za ratne zločine u Ukrajini. Šta optužnica znači i kakve bi mogle biti njene posledice,  za Euronews svet govori Mirko Dautović, analitičar međunarodnih odnosa. On analizira i situaciju i Iraku 20 godina nakon intervencije SAD u ovoj zemlji.

Finansijsko tržište još nije stiglo da se sabere posle vesti o bankrotu američke Banke silicijumske doline, a evropske berze dodatno je uznemirila vest da je Kredi Svis banka prodala veliki deo svojih akcija i da je pozjamila 50 milijardi švajcarskih franaka od centralne švajcarske banke. Šta se može očekivati nakon toga za Euronews svet govori Milan Nedeljković, dekan Fakulteta za ekonomiju, finasije i administraciju.

O retorici Kine i Amerike oko Tajvana, ali i pokušajima Pekinga da posreduje u ratu između Rusije i Ukrajine za Euronews svet govorila je profesorka FPN-a i rukovodilac Centra za azijske studije Draganom Mitrović koja se javila sa Tajvana, dok je Helena Ivanov, post doktorski istraživač na Londonskoj školi ekonomije analizirala najnovije proteste u Francuskoj i Velikoj Britaniji..

 

Čitavu emisiju pogledajte u videu na početku teksta.

Komentari (0)

Svet