Fokus

SAD: Kina prikriva zločine Pjongjanga, blokira prenose sastanka Saveta bezbednosti UN

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2023

-

10:11

SAD: Kina prikriva zločine Pjongjanga, blokira prenose sastanka Saveta bezbednosti UN
SAD: Kina prikriva zločine Pjongjanga, blokira prenose sastanka Saveta bezbednosti UN - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države optužile su Kinu da pokušava da prikrije navodne zločine Severne Koreje tako što blokira veb prenose neformalnog sastanka članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o optužbama za kršenje ljudskih prava u Severnoj Koreji.

''Neki članovi saveta su previše voljni da zaštite režim od odgovornosti'', ocenila je američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild na sastanku SB UN, aludirajući na Kinu i Rusiju.

Kako navodi Rojters, Kina i Rusija smatraju da Savet bezbednosti, koji je zadužen za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti, ne bi trebalo da raspravlja o pitanjima ljudskih prava i da bi takvi sastanci trebalo da budu ograničeni na druga tela UN, poput Veća za ljudska prava ili Generalne skupštine.

Kineski diplomata Šing Jišeng rekao je da sastanak, čiji su zajednički domaćini bile Sjedinjene Države i Albanija, ni na koji način nije bio konstruktivan.

''Umesto ublažavanja tenzija, to bi moglo da intenzivira sukob i stoga je neodgovoran potez. Korišćenje internet TV-a Ujedinjenih nacija za prenos uživo je gubljenje resursa UN'', rekao je on.

Svih 15 članica Saveta bezbednosti mora da se saglasi da Ujedinjene nacije dozvole emitovanje sastanka putem interneta, a agencija prenosi da je retkost da se prenos blokira

Tomas-Grinfild je rekla da su severnokorejski nuklearni programi i programi balističkih projektila ''neraskidivo povezani'' sa kršenjem ljudskih prava.

''Potraga za oružjem za masovno uništenje uvek nadmašuje ljudska prava i humanitarne potrebe sopstvenog naroda. Kim Džong Un je izabrao municiju umesto ishrane, rakete umesto čovečanstva'', rekla je ona.

Severna Koreja nije učestvovala na sastanku, a njena misija pri Ujedinjenim nacijama nije odgovorila na zahtev agencije za komentar.

Komentari (0)

Svet