Fokus

Zvaničnik SZO: Pandemija bi mogla da se umiri ove godine, korona bi mogla da postane "baš kao grip"

Komentari

Autor: Euronews

18/03/2023

-

20:31

Zvaničnik SZO: Pandemija bi mogla da se umiri ove godine, korona bi mogla da postane "baš kao grip"
Tedros Adhanom Gebrejesus - Copyright Tanjug/AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija kaže da bi se pandemija kovida 19 mogla smiriti ove godine do tačke u kojoj predstavlja pretnju sličnu gripu. Zdravstvena agencija UN  izrazila je uverenje da će moći da proglasi kraj vanrednog stanja tokom 2023. godine, rekavši da se sve više nada da će se faza pandemije virusa bližiti kraju. 

Prošlog vikenda obeleženo je tri godine otkako je SZO prvi put opisao situaciju kao "pandemiju" iako šef te organizacije, Tedros Adhanom Gebrejesus, insistira da su zemlje trebale da reaguju nekoliko nedelja pre toga. 

"Mislim da dolazimo do te tačke kada možemo gledati na kovid 19 na isti način na koji gledamo na sezonski grip. Pretnja zdravlju, virus koji će nastaviti da ubija. Ali virus koji ne remeti naše društvo ili naše bolničke sisteme, a verujem da će to doći, kako je Tedros rekao, ove godine", rekao je Direktor SZO za hitne slučajeve Majkl Rajan, a prenosi Euronews. 

Šef SZO je rekao da je svet sada u mnogo boljoj poziciji nego u bilo kom trenutku tokom pandemije. 

"Uveren sam da ćemo ove godine moći da kažemo da je kovid 19 završen kao vanredna situacija za javno zdravlje od međunarodnog značaja", dodao je.

Najviši nivo alarma oglasio se 30. januara 2020. kada je, van Kine, prijavljeno manje od 100 obolelih i nijedan smrtni slučaj.  Ali tek kada je Tedros 11. marta te godine opisao pogoršanje situacije kao pandemiju, činilo se da su se mnoge zemlje probudile iz sna i sagledale opasnosti.

"Proglasili smo globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju da podstaknemo zemlje da preduzmu odlučnu akciju, ali nisu sve zemlje to i učinile," rekao je u petak direktor SZO.

"Tri godine kasnije, prijavljeno je skoro sedam miliona smrtnih slučajeva od kovida 19, iako znamo da je stvarni broj smrtnih slučajeva mnogo veći. Zadovoljan sam što je po prvi put sedmični broj prijavljenih smrtnih slučajeva u protekle četiri nedelje bio manji nego kada je prvi put opisao kovid 19 kao pandemiju", naveo je.

Ali on je takođe rekao da je više od 5.000 prijavljenih smrtnih slučajeva nedeljno previše za bolest koja se može sprečiti i lečiti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet