Fokus

Rekord u Kanadi: Broj stanovnika prošle godine porastao za više od milion

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2023

-

09:37

Rekord u Kanadi: Broj stanovnika prošle godine porastao za više od milion
Montreal - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Broj stanovika u Kanadi je po prvi put prošle godine porastao za više od milion ljudi, skoro u potpunosti zahvaljujući međunarodni migracijama, saopštila je vlada. Stanovništvo zemlje povećalo se sa 38.516.138 na 39.566.248 ljudi, prema zvaničnim kanadskim statistitičkim podacima, prenosi BBC.

Porast od 2,7 odsto predstavlja i najveću godišnju stopu rasta stanovništva Kanade od 1957. godine. Povećanje stanovništva je delimično podstaknuto naporima vlade da regrutuje migrante u zemlju, kako bi se ublažio nedostatak radne snage, navela je kanadska statistika.

Zemlja u velikoj meri zavisi od migracija koje treba da pruže podršku stanovništvu koje je sve starije. Statistički zavod Kanade je saopštio i da porast broja stalnih i privremenih imigranata može "takođe da predstavlja dodatne izazove za neke regione zemlje u vezi sa stanovanjem, infrastrukturom i transportom, kao i pružanjem usluga stanovništvu".

Međunarodne migracije čine skoro 96 odsto rasta stanovništva, navodi se u saopštenju.

Premijer Džastin Trudo ulaže napore da privuče više imigranata u zemlju otkako je došao na vlast 2015, a prošle godine je vlada objavila plan da do 2025. primi pola miliona imigranata godišnje.

Kanadska vlada prihvata i ljude pogođene sukobima, kao što su rat u Ukrajini, humanitarna kriza u Avganistanu i zemljotresi u Turskoj i Siriji.

Ako bi Kanada održala povećanje od 2,7 odsto svake godine, njeno stanovništvo bi se udvostručilo za 26 godina, dodala je vlada.

Prethodni najveći porast stanovništva u Kanadi, 1957. godine, došao je u kontekstu "bejbi buma" posle Drugog svetskog rata i kretanja izbeglica nakon Mađarske revolucije.

 

Komentari (1)

Драган

23.03.2023 11:25

Они изгледа у број становника рачунају све оне који имају канадски пасош (који се добије након три године боравка), а што огроман број људи побегне из те ужасне земље и врати се назад у своје матичне државе, њих и даље рачунају као становнике Канде, иако нису.

Svet