Fokus

Na crnoj listi SAD 34 kompanije, 14 iz Kine

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2021

-

16:44

Na crnoj listi SAD 34 kompanije, 14 iz Kine
Na crnoj listi SAD 34 kompanije, 14 iz Kine - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Administracija Sjedinjenih Država stavila je danas na svoju ekonomsku crnu listu 34 kompanije iz raznih zemalja, među kojima je 14 iz Kine.

Novih 14 kineskih firmi je dodato na listu zbog navodnih kršenja ljudskih prava i visokotehnološkog špijuniranja u Sinđijangu, prenosi Rojters.

Američko Ministarstvo trgovine saopštilo je da su te kompanije "umešane u sprovođenje kineske kampanje represije, kršenja ljudskih prava i zlostavljanje, masovno lišavanje slobode i visokotehnološko špijuniranje nad Ujgurima, Kazahstancima i drugim pripadnicima muslimanskih manjinskih grupa u Ujgurskoj autonomnoj regiji Sinđijang".

Peking negira ta navodna zlostavljanja.

Prema Ministarstvu trgovine, 34 privredna subjekta koja su dodata na listu uključuju nekoliko firmi iz Rusije i Irana, i još pet entiteta koji, kako se tvrdi, direktno podržavaju kineske vojne programe modernizacije vezane za lasersku tehnologiju i sisteme za upravljanja vojnim operacijama.

"Ministarstvo trgovine i dalje je čvrsto opredeljeno za preduzimanje snažne, odlučne akcije na targetiranju entiteta koji omogućavaju kršenje ljudskih prava u Sinđijangu ili koji koriste američke tehnologije za podršku destabilizujućim kineskim naporima modernizacije vojske“, navela je ministarka za trgovinu Ðina Rejmondo u saopštenju.

Na listu je stavljeno osam entiteta zbog olakšavanja izvoza američkih proizvoda u Iran i šest firmi zbog učešća u nabavci elektronskih komponenti američkog porekla, verovatno namenjenih unapređenju ruskih vojnih programa, prenosi britanska agencija.

Najnovija akcija je usledila nakon prošlomesečne odluke Vašingtona da na crnu listu doda još pet kompanija pored drugih kineskih entiteta, povodom optužbi o prisilnom radu u regionu na krajnjem zapadu Kine.

Komentari (0)

Svet