Fokus

Netanjahu odlaže plan za reformu pravosuđa, Bela kuća: SAD i dalje zabrinute zbog situacije u Izraelu

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2023

-

08:32

Netanjahu odlaže plan za reformu pravosuđa, Bela kuća: SAD i dalje zabrinute zbog situacije u Izraelu
Netanjahu odlaže plan za reformu pravosuđa, Bela kuća: SAD i dalje zabrinute zbog situacije u Izraelu - Copyright Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je da, zbog pritisaka na vladu koju predvodi, odlaže reformu pravosuđa nakon višemesečnih masovnih protesta koji su ove nedelje dostigli vrhunac. Sjedinjene Američke Države, međutim, i dalje su zabrinute zbog situacije u Izraelu, a predsednik Džo Bajden je svoju bojazan u vezi sa predloženom reformom pravosuđa podelio direktno sa izraelskim premijerom, saopštila je Bela kuća.

Netanjahu kaže da je svestan rastućih tenzija u izraelskom društvu i volje da se one reše, ali tvrdi da postoji "ekstremistička manjina koja razbija Izrael", preneo je Tajms.

Premijer je naveo da je više puta pozivao na dijalog o planu reforme i istakao da "ne sme biti građanskog rata", dodavši da postoji ozbiljna kriza u izraelskom društvu.

"Kada postoji opcija da se izbegne građanski rat kroz dijalog, uzimam pauzu za dijalog", kaže on, dodajući da zbog nacionalne odgovornosti odlaže konačno donošenje zakona o imenovanju sudija koji izaziva podele, a prema kojem bi vladajuća koalicija imenovala skoro sve izraelske sudije, do sledeće sednice Kneseta za mesec dana.

Kaže da "većina njegovih koalicionih saveznika podržava taj potez", ističući da će reforma na kraju proći u ovom ili onom obliku. Nakon odluke o odlaganju reforme pravosuđa Netanjahua vodeći izraelski sindikat prekinuo je štrajk širom zemlje, preneo je Rojters.

Organizatori protesta protiv reforme sudstva u Izraelu saopštili su da će nove demonstracije biti održane danas i u subotu. Centar subotnjih protesta biće Tel Aviv, ali demonstracije će biti održane u mnogim mestima u Izraelu, piše Džeruzalem post.

Bela kuća poziva na kompromis

Sjedinjene Američke Države i dalje su zabrinute zbog situacije u Izraelu, a predsednik Džo Bajden je svoju bojazan u vezi sa predloženom reformom pravosuđa podelio direktno sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, saopštila je Bela kuća.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi je zbog nedavnih događaja pozivao na kompromis dve strane, preneo je Rojters.

Netanjahu je u ponedeljak odložio odluku o žestoko osporavanim planovima za reformu pravosuđa do sledećeg meseca, zbog straha da bi najgora kriza u državi poslednjih godina mogla da razbije njegovu koaliciju ili da eskalira u nasilje. 

"Bili smo vrlo jasni privatno, naravno, sa izraelskim liderima, kao i javno u vezi sa našom zabrinutošću zbog dešavanja u toj zemlji u poslednjih 48 sati i ponovo snažno pozivamo izraelske lideri na kompromis", rekao je Kirbi.

Naglasio je da je Bajden bio "veoma otvoren" prema Netanjahuu u vezi sa svojom zabrinutošću.

Kirbi je dodao da je Izrael pozvan na Samit za demokratiju koji Sjedinjene Američke Države organizuju kasnije ove nedelje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet