Fokus

U napadu pobunjeničke Nacionalne oslobodilačke armije ubijeno devet kolumbijskih vojnika

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2023

-

18:52

U napadu pobunjeničke Nacionalne oslobodilačke armije ubijeno devet kolumbijskih vojnika
U napadu pobunjeničke Nacionalne oslobodilačke armije ubijeno devet kolumbijskih vojnika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U jutrošnjem napadu kolumbijskih gerilaca, pripadnika Nacionalne oslobodilačke armije (ELN), na vojni punkt u problematičnom regionu u blizini granice sa Venecuelom, poginulo je najmanje devet vojnika, a ranjeno ih je još devet, saopštile su vlasti.

Vojska nije dala detalje o ovom napadu u državi Norte de Santander, ali je potvrdila da je preliminarna procena pokazala da je smrtonosnu akciju izvršila Nacionalna oslobodilačka armija, ili ELN, poslednja aktivna gerilska grupa u zemlji, prenosi AP.

Jutrošnja akcija gerilaca ELN je najozbiljniji napad još od novembra prošle godine, kada su nastavljeni mirovni pregovori sa vladom u okviru napora prvog levičarskog predsednika Kolumbije Gustava Petra da Kolumbiji donese "potpuni mir" .

Petro je osudio jutrošnji napad. 

U svojoj Tviter objavi je napisao da su oni koji su ga izveli "apsolutno daleko od mira i od naroda", kao i da su sedmorica ubijenih bili vojnici na obaveznom služenju vojnog roka, a dvojica oficiri kolumbijske vojske.

Glavnokomandujući kolumbijske vojske, general-major Helder Giraldo, izjavio je da će vojska nastaviti operacije protiv ELN u državi Norte de Santander i da će podneti tužbu zbog "ozbiljnog kršenja međunarodnog humanitarnog prava".

Neka ruralna područja Kolumbije su i dalje pod kontrolom narko-bandi i pobunjeničkih grupa, uprkos istorijskom mirovnom sporazumu iz 2016. godine sa Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije, organizaciji poznatoj po skraćenici FARC.

Osnovana 1964. godine i prvobitno inspirisana kubanskom revolucijom, pobunjenička grupa ELN sada broji između 2.000 i 4.000 pripadnika koji su aktivni u Kolumbiji i u susednoj Venecueli.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet