Fokus

Rusko predsedavanje Savetom bezbednosti UN: Može li Putin da iskoristi tu poziciju za svoje ciljeve?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Gardijan, Tanjug

02/04/2023

-

13:28

Rusko predsedavanje Savetom bezbednosti UN: Može li Putin da iskoristi tu poziciju za svoje ciljeve?
AP/John Minchillo - Copyright AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je preuzela predsedavanje Savetom bezbednosti UN. Dok rat u Ukrajini besni, mnogi se pitaju kako ta zemlja može da bude na čelu međunarodnog tela čiji je cilj održavanje mira i bezbednosti?

Savet bezbednosti UN ima 15 zemalja članica, i svaka od njih ima pravo na jedan glas. Kako stoji u Povelji UN, sve zemlje članice moraju se povinovati odlukama Saveta. Na predsedničkom mestu članice se rotiraju svakog meseca, i to po alfabetnom redu, onako kako on izgleda u engleskom jeziku.

"Ne bi trebalo preuveličavati važnost ove pozicije. Predsednik saveta praktično predsedava sastancima i ima mnogo administrativnog posla, ali ima veoma malo moći kada je u pitanju uticaj na odluke koje savet donosi", rekao je za Euronews Tomas Grejem iz Saveta za inostrane odnose (CFR).

Poslednji put je Rusija bila na predsedničkoj poziciji u februaru prošle godine - to je upravo i mesec kada je pokrenula invaziju na susednu Ukrajinu. Oni koji podržavaju Kijev su za to da Rusija bude izbačena iz Saveta bezbednosti UN, ali Grejem kaže da je to "skoro pa nemoguće".

"To bi zahtevalo glasanje u Savetu bezbednosti, a Rusija ima pravo veta. Prema tome, to se neće desiti", rekao je Grejem.

Endrju Meklaud sa Kraljevskog koledža u Londonu smatra da je ironično to što Rusija predsedava UN telom koje bi trebalo da služi postizanju mira, baš zato što mnogi upravo Rusiju vide kao najveću pretnju tom miru.

"Ljude možda iznenađuje kada vide da je to što će Rusija predsedavati Savetom bezbednosti rutinska stvar, i da ne znači mnogo", rekao je Meklaud.

"Kada se radi o međunarodnim odnosima, ako je jedna od stalnih članica Saveta bezbednosti uključena u oružani sukob, nema ničega što Savet može da uradi da je zaustavi zbog prava veta, baš što je sada slučaj sa Rusijom zbog Ukrajine, možda će biti slučaj sa Kinom zbog Tajvana, i kao što je bio slučaj sa SAD u Iraku i Avganistanu. Prema tome, situacija je normalna", dodao je Meklaud.

Da li Putin ovim nešto dobija?

Grejem je rekao da to što Rusija preuzima predsedavanje Savetom bezbednosti neće značiti nikakvu prednost za Moskvu u ratu.

"(Ruski predsednik Vladimir) Putin neće moći ovo da koristi. Sve članice i dalje imaju pravo da govore na sastancima, i možete biti sigurni da SAD i evropske zemlje neće ništa pozitivno pričati o Rusiji i onome što radi u Ukrajini, ili bilo gde u svetu", ističe Grejem.

Prema njegovim rečima, ukoliko Rusija pokuša da da reč nekome koga SAD ili druge zemlje smatraju neprikladnim, postoji način na koji mogu, sa samo devet glasova, sprečiti Rusiju da uradi takvu stvar.

Skoro godinu dana od početka rata u Ukrajini, 23. februara, Generalna skupština UN zahtevala je od Rusije da se momentalno povuče iz te zemlje, u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija.

Tanjug/AP/Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin

 

Na jedanaestoj specijalnoj sednici, UN su usvojile novu rezoluciju kojom se poziva na završetak rata.

Za rezoluciju glasala je 141 zemlja članica, dok je sedam bilo protiv, i tu spadaju: Belorusija, DNR Koreja (Severna Koreja), Eritreja, Mali, Nikaragva, Rusija i Sirija.

Među 32 uzdržane zemlje članice bili su Kina, Indija i Pakistan.

Rusija planira da održi neformalni sastanak Saveta bezbednosti UN početkom aprila, i to, kako su rekli, "o pravoj situaciji" kada su u pitanju ukrajinska deca odvedena u Rusiju. 

Ovaj problem došao je u centar pažnje nakon što je Međunarodni krivični sud u Hagu izdao nalog za hapšenje protiv Putina, optužujući ga za ratne zločine.

Kuleba: Najgori vic ikada

To što će Rusija predsedavati Savetom bezbednosti UN u narednom mesecu, bilo je povod za komentare pojedinih zvaničnika kako Ukrajine, tako i njenih zapadnih partnera.

"Prvog aprila, Rusija prebacuje apsurd na novi nivo. Savet bezbednosti je napravljen tako da je imobilizovan i nesposoban da se odnosi prema problemima koji se tiču njihove primarne odgovornosti, prevencije sukoba i rešavanja sukoba", rekao je stalni predstavnik Ukrajine Sergej Kislica, prenosi Gardijan.

On je istakao da će Ukrajina kloniti Saveta bezbednosti tokom aprila, "osim u slučaju da se pojavi pitanje od ključnog nacionalnog interesa". Ukrajina, inače, nije članica saveta, mada je često pozivana da govori o raznim pitanjima.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je predsedavanje Rusije nazvao "najgorim vicem ikada", aludirajući da će ona na tu poziciju doći 1. aprila kada se širom sveta obeležava dan šale.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

"Ne biste mogli da zamislite gori vic za dan šale, od toga da zemlja koja je sistematski narušila sva temeljna pravila međunarodne bezbednosti postane predsednik jednog tela čija je misija da štiti tu bezbednost", rekao je Kuleba.

Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild rekla je da "Rusija ne bi trebalo uopšte ni da bude stalna članica Saveta bezbednosti, ali Povelja ne dozvoljava promenu njenog statusa".

Tomas-Grinfild je rekla za AFP da očekuje da će se Rusija ponašati "profesionalno" u predsedništvu, iako sumnja u to.

"Takođe, očekujemo od njih da pokušaju da unaprede svoju kampanju dezinformacija protiv Ukrajine, SAD i svih naših saveznika. U svakoj prilici ćemo isticati našu zabrinutost u vezi sa postupcima Rusije", navela je ona.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

02.04.2023 20:09

Америка и без те позције иде наоколо, заврће руке, лупа шамаре, уцењује, поставља ултиматуме да би слабе и мале државе гласале у АМеричком а не међународном интересу. УН је постао испостав за спровођење Америчких хегемонских интереса.

Svet