Fokus

Talibani drže trojicu Britanaca u pritvoru, među njima "opasni turista"

Komentari

Autor: Tanjug

01/04/2023

-

21:24

Talibani drže trojicu Britanaca u pritvoru, među njima "opasni turista"
Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi - Copyright Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Talibani drže trojicu Britanaca u pritvoru u Avgansitanu, uključujući i takozvanog "opasnog turistu" Majlsa Rutledža koji se vratio u tu azijsku zemlju nakon što ga je evakuisala britanska vojska pre manje od dve godine. Preostala dvojica Britanaca su humanitarac Kevin Kornvel i još jedan neimenovani britanski državljanin koji je upravnik hotela u Kabulu, preneo je Skaj njuz.

Veruje se da ih u pritvoru drži talibanska tajna policija od januara.

Portparol britanskog Odseka za spoljne poslove i međunarodni razvoj (FCDO) rekao je da se maksimalno radi na tome da se dođe do konzularnog kontakta sa Britancima pritvorenima u Avganistanu.

Rutledž (23) je postao popularan u Engleskoj tako što je putovao u "opasne" zemlje i kačio fotografije na internet.

U avgustu 2021. godine bio je na "odmoru" u Avganistanu kada ga je zahvatio haos u glavnom gradu, dok su talibani preuzimali vlast. On je, posle evakuacije, zahvalio britanskoj vojsci što je bio među onima koji su uspeli da pobegnu preko kabulskog aerodroma, ali se nakon toga vratio u Avganistan.

Kornvela (53) su uhapsili u hotelu pripadnici talibanske obaveštajne službe 11. januara. Na nalogu za koji nije izvesno kome pripada a koji se naziva Odeljenje za komunikacije talibana 6. marta obajvljena je fotografija s objavom da je Rutledž nestao.

 

 

On je optužen da je imao nelegalno oružje u sefu u njegovoj sobi, ali je njegova porodica rekla da je on imao licencu za posedovanje oružja.

FCDO dodaje da se i dalje savetuje britanskim državljanima da ne putuju u Avganistan zbog bezbednosnih rizika.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet