Fokus

Talibani zatvorili jedinu radio stanicu u Avganistanu koju vode žene uz optužbu da je emitovana muzika na Ramazan

Komentari

Autor: Tanjug

01/04/2023

-

17:22

Talibani zatvorili jedinu radio stanicu u Avganistanu koju vode žene uz optužbu da je emitovana muzika na Ramazan
Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi - Copyright Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Na severoistoku Avganistana talibani su zatvorili radio-stanicu koju vode žene zbog navodnog puštanja muzike tokom svetog meseca Ramazana, a predstavnici tog medija negirali su da je bilo takvog kršenja.

Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

 

 "Sadai Banovan", što na dariju znači "ženski glas", jedina je stanica u Avganistanu kojom upravljaju žene, a počela je da radi pre 10 godina. 

Radio stanica ima osam zaposlenih, od kojih su šest žene, preneo je AP.

 Direktor za informisanje i kulturu u provinciji Badakšan Mezudin Ahmadi rekao je da je stanica nekoliko puta prekršila zakone i propise emitujući muziku tokom Ramazana i da je zatvorena zbog tog kršenja.

Ahmadi je istakao da će radio stanica ponovo dobiti dozvolu za rad, ukoliko bude garantovala da se tako nešto više neće ponoviti.

Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

 

Šef stanice Nađa Soroš negirala je da je bilo kršenja i da su emitovali muziku, napominjući da nije bilo potrebe za zatvaranjem i ocenila je da je reč o zaveri. 

Soroš je navela da su u četvrtak predstavnici Ministarstva informisanja i kulture i Ministarstva za vrlinu i borbu protiv poroka ušli u stanicu i zatvorili je. 

Talibani su preuzeli vlast u avgustu 2021.godine, a mediji su zatvarani zbog nedostatka sredstava ili zato što je osoblje napustilo zemlju, prema Asocijaciji nezavisnih avganistanskih novinara.

Talibani su zabranili ženama većinu oblika zapošljavanja i obrazovanja nakon šestog razreda, uključujući univerzitet. 

U Avganistanu ne postoji zvanična zabrana emitovanja muzike, podseća američka agencija.

Tokom svoje prethodne vladavine kasnih 1990-ih, talibani su zabranili rad većini televizijskih i radio stanica, kao i novina u zemlji.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet