Fokus

Australija zabranila TikTok na vladinim uređajima

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2023

-

09:56

Australija zabranila TikTok na vladinim uređajima
Tanjug/AP/Rick Rycroft - Copyright Tanjug/AP/Rick Rycroft

veličina teksta

Aa Aa

Australija je danas zabranila TikTok na svim službenim uređajima savezne vlade iz bezbednosnih razloga, čime se pridružila većem broju država saveznica SAD, koje su preduzele mere protiv video aplikacije u vlasništvu kompanije iz Kine.

U odluci je naglašena rastuća zabrinutost da bi Kina mogla da koristi aplikaciju u vlasništvu kompanije "Bajt dens" sa sedištem u Pekingu, u prikupljanju podataka korisnika za unapređivanje svojih političkih ciljeva i podrivanju zapadnih bezbednosnih interesa, prenosi Rojters.

Ova odluka bi mogla da obnovi diplomatske tenzije između Australije i Kine, njenog najvećeg trgovinskog partnera, nakon donekle mirnije faze otkako je premijer Entoni Albaneze preuzeo dužnost lane u maju, navodi britanska agencija.

TikTok je saopštio da je izuzetno razočaran odlukom Australije, ocenivši da je "vođena politikom, a ne činjenicama". 

Zabrana će stupiti na snagu "čim bude izvodljivo", najavio je državni tužilac Mark Drajfus u saopštenju, dodajući da će izuzeća biti odobrena samo od slučaja do slučaja i uz odgovarajuće mere bezbednosti.

Sa odlukom Kanbere, svi članovi takozvanog saveza za prikupljanje i razmenu obaveštajnih podataka "Fajv Ajs" koji čine Australija, Kanada, SAD, Britanija i Novi Zeland, zabranili su aplikaciju TikTok na vladinim uređajima.

Francuska, Belgija i Evropska komisija najavile su slične zabrane. Izvršni direktor TikToka Šou Ži Ču, u svedočenju pred Kongresom SAD prošlog meseca, više puta je negirao da aplikacija deli podatke ili ima veze sa vlastima u Pekingu.

Generalni direktor TikToka za Australiju i Novi Zeland, Li Hanter, rekao je nema dokaza koji bi sugerisali da platforma predstavlja na bilo koji način bezbednosni rizik za Australijance i da je ne treba tretirati drugačije od ostalih društvenih mreža.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet