Fokus

Preventivna evakuacija stanovništva u Kolumbiji u strahu od erupcije vulkana

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2023

-

17:52

Preventivna evakuacija stanovništva u Kolumbiji u strahu od erupcije vulkana
Preventivna evakuacija stanovništva u Kolumbiji u strahu od erupcije vulkana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kolumbijske vlasti objavile su plan evakuacije ljudi koji žive u krugu od 15 kilometara od vulkana Nevado del Ruiz, a zbog moguće erupcije, uz mogućnost još evakuacija u narednim danima.

Vlada Kolumbije prošle nedelje je dodatno podigla nivo uzbune zbog vulkana, nakon porasta seizmičke aktivnosti koja ukazuje na povećanu šansu za erupciju u narednim danima ili nedeljama, prenosi Rojters.

''Podržavamo odluku lokalnih komiteta da evakuišu neke ljude. Verovatno je da ćemo u narednim danima morati da evakuišemo još ljudi'', rekao je privremeni direktor nacionalne jedinice za katastrofe Luis Fernando Velasko nakon jučerašnjeg sastanka sa nacionalnim i lokalnim vlastima.

On je naveo da su evakuacije preventivne, pošto oblasti najbliže vulkanu imaju lošu komunikacionu infrastrukturu, što potencijalno može otežati brzi kontakt sa nekim ljudima u slučaju erupcije. Kako navodi agencija, oko 40 porodica iz provincije Kaldas biće prvo evakusanio, a postoji mogućnost da se isto zatraži od još 500 porodica.

Nevado del Ruiz je stratovulkan, ili kompozitni vulkan, koji se prostire na granici između kolumbijskih provincija Tolima i Kaldas.

Taj vulkan bio je uzrok najveće prirodne katastrofe u Kolumbiji kada je došlo do erupcije 1985. godine, izazvavši lavine zemlje i krhotina stena koje su zatrpale čitava naselja i dovele do smrti više od 25.000 ljudi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet