Fokus

Iran osudio izraelske raketne udare na Liban i Gazu

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2023

-

17:40

Iran osudio izraelske raketne udare na Liban i Gazu
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Iransko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je danas izraelske raketne udare, nazivajući ih "kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Libana i grubo kršenje međunarodnog prava i ljudskih prava ugnjetene palestinske nacije".

Izraelska vojska je ranije saopštila da je napala ciljeve koji pripadaju Hamasu u južnom Libanu i da je pojačala udare u Pojasu Gaze, kao odgovor na raketiranje Izraela iz Libana i Palestine. Rojters podseća da je ispaljivanje desetina raketa na Izrael znak omazde što je izraelska policija izvršila raciju na Jerusalimsku džamiju Al-Aksa i pretukla muslimane koji su unutra bili okupljeni radi molitve.

Iz Hamasa su osudili ove izraelske napade, uz saopštenje da "osuđuju evidentnu cionističku agresiju protiv Libana u blizini Tira rano jutros".

S druge strane, Izrael je danas pozvao Savet bezbednosti UN da osudi Liban i Hamas zbog raketa ispaljenih na Izrael.

Navodi se da je militantska grupa Hamas pohvalila raktene udare na Izrael, ali da nije preuzela odgovornost, pored toga što Izrael smatra da je ta grupa ispalila rakete iz Gaze.

Dodaje se da je redovna molitva petkom u jerusalimskoj džamiji Al-Aksa, protekla bez većih incidenata.

Ranije ove nedelje izraelska policija je izvršila raciju u džamiji Al-Aksa i tukla palestinske vernike, hapseći i uklanjajući stotine ljudi iz tog religijskog kompleksa u, kako su rekli, pokušaju da se uklone islamski agitatori koji su se navodno skrivali u džamiji.

Rojters dodaje da muslimani širom sveta smatraju obavezom da za vreme meseca Ramazana ostanu preko noći u džamiji i mole se.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet