Fokus

UN preispituju prisustvo u Avganistanu nakon nove zabrane talibana

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2023

-

13:50

UN preispituju prisustvo u Avganistanu nakon nove zabrane talibana
UN preispituju prisustvo u Avganistanu nakon nove zabrane talibana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjene Nacije saopštile su danas da preispituju svoje prisustvo u Avganistanu nakon što su talibani zabranili ženama da rade za tu svetsku organizaciju.

Iz UN-a navode da ne mogu da prihvate tu odluku, za koju kažu da predstavlja "kršenje prava žena bez premca", prenosi AP.

Šefica Misije UN u Avganistanu Roza Otunbajeva pokrenula je "operativni period revizije", koji će trajati do 5. maja, dodaje se u saopštenju.

Kako se objašnjava, tokom tog perioda, UN će sprovesti neophodne konsultacije, izvršiti potrebna operativna prilagođavanja i ubrzati planiranje vanrednih situacija "za sve moguće ishode".

UN su optužile talibane da pokušavaju da nateraju tu organizaciju da izabere između pružanja pomoći Avganistancima i da se pridržava normi i principa, koje je obavezna da poštuje.

"Trebalo bi da bude jasno da će sve negativne posledice ove krize po avganistanski narod biti odgovornost onih koji su de fakto na vlasti", upozorava se u saopštenju.

Talibani su prošle nedelje objavili da avganistanske žene, koje rade za Misiju UN, ne mogu više da se javljaju na posao.

Oni nisu dodatno komentarisali tu zabranu.

   

Komentari (0)

Svet