Fokus

Najmanje 100 ubijenih u vazdušnom napadu vojske u centralnom Mjanmaru, među žrtvama veliki broj dece

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2023

-

20:23

Najmanje 100 ubijenih u vazdušnom napadu vojske u centralnom Mjanmaru, među žrtvama veliki broj dece
Najmanje 100 ubijenih u vazdušnom napadu vojske u centralnom Mjanmaru, među žrtvama veliki broj dece - Copyright Tanjug AP/KNDF via AP

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 100 ljudi, među kojima je bio i veliki broj dece, ubijeno je danas u vazdušnom napadu vojske na svečanost kojoj su prisustvovali protivnici vlasti u centralnom Mjanmaru, javljaju mediji i članovi lokalnog pokreta otpora.

Svedoci su rekli za Asošiejted pres da je lovac vojske bacio bombe direktno na masu ljudi koji su se okupili u 8 sati ujutru po lokalnom vremenu kako bi prisustvovali otvaranju lokalne kancelarije opozicionog pokreta u regionu Sangaing, udaljenom oko 110 kilometara severno od Mandalaja, drugog najvećeg grada u Mjanmaru.

Oko pola sata kasnije, na nebu se pojavio i vojni helikopter, koji je otvorio vatru na okupljene, rekao je za AP jedan od svedoka, koji nije želeo da bude imenovan.

Američka agencija navodi da se na otvaranju kancelarije opozicione grupe okupilo oko 150 ljudi, kao i da je među žrtvama 20 do 30 žena i dece.

Pozivajući se na lokalno stanovništvo, Bi-Bi-Si na burmanskom jeziku, Radio slobodna Azija i portal Iravadi ranije su preneli da je u napadu stradalo između 50 i 100 osoba. 

Rojters napominje da nije mogao nezavisno da potvrdi ove navode i da portparol vojske nije odgovorio na zahtev za komentar. 

Neimenovani član takozvanih Narodnih odbrambenih snaga (PDF), militanata koji se protive vladavini vojne hunte u Mjanmaru, rekao je za Rojters da su borbeni avioni izveli napad na svečanost otvaranja kancelarije tih snaga. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet