Fokus

Ostin: Prevrnućemo svaki kamen da otkrijemo izvor curenja podataka

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2023

-

07:40

Ostin: Prevrnućemo svaki kamen da otkrijemo izvor curenja podataka
Ostin: Prevrnućemo svaki kamen da otkrijemo izvor curenja podataka - Copyright Tanjug/AP/Andrew Caballero-Reynolds

veličina teksta

Aa Aa

Američki ministar odbrane Lojd Ostin saopštio je da će Sjedinjene Američke Države nastaviti istragu nedavnog navodnog curenja poverljivih dokumenata, dok se ne utvrdi njegov izvor.

Rojters navodi da je imao uvid u više od 50 dokumenata sa oznakom "Tajno" i "Strogo poverljivo", koji su se prvi put pojavili na sajtovima društvenih mreža u martu, i koji navodno otkrivaju detalje o vojnim sposobnostima nekih američkih saveznika i protivnika, ali da nije mogao nezavisno da proveri njihovu autentičnost.

"Nastavićemo da istražujemo i prevrnućemo svaki kamen sve dok ne utvrdimo izvor i obim ovoga", rekao je u utorak Ostin na konferenciji za novinare u Stejt departmentu.

Ostin, koji je prvi visoki američki zvaničnik koji je prokomentarisao curenje, saopštio je da je Pentagon upoznat  sa dokumentima objavljivanim 28. februara i 1. marta, ali da nije siguran da li postoje drugi dokumenti koji su ranije postavljani na internetu.

"To su stvari koje ćemo saznati tokom nastavka istrage", dodao je Ostin. 

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Barns rekao je da vlada SAD veoma ozbiljno shvata curenje dokumenata i da su "Pentagon i Ministarstvo pravde pokrenuli intenzivne istrage da utvrde šta se dogodilo".

"Moramo izvući pouke iz toga i o načinima kako možemo pooštriti procedure", rekao je Barns.

Između ostalog, objavljeni dokumenti uključuju detaljne procene sposobnosti i slabosti ukrajinskih i ruskih snaga na bojnom polju, a istražitelji pokušavaju da utvrde koja je osoba ili grupa mogla da ima sposobnost i motivaciju da objavi obaveštajne izveštaje.

Curenje ovih podataka bi moglo biti najštetnije objavljivanje poverljivih informacija američke vlade od 2013. godine, kada je hiljade dokumenata objavljeno na sajtu Vikiliks, navodi Rojters, a ministarstvo pravde SAD pokrenulo je krivičnu istragu zbog obelodanjivanja dokumenata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet