Fokus

Lula da Silva: Svako veče se pitam isto - zašto su države vezane za dolar?

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2023

-

08:24

Lula da Silva: Svako veče se pitam isto - zašto su države vezane za dolar?
Luis Ignasio Lula Da Silva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva kritikovao je dominaciju dolara u međunarodnoj trgovini, predloživši da bi nacionalne valute mogle da se koriste i da se stvore novi finansijski instrumenti.

"Svako veče pitam se isto pitanje: Zašto države treba da budu vezane za dolar? Zašto ne bismo koristili naše valute? Zašto ne napravimo nešto novo? Čija ideja je bila od starta kada su kada su napušteni zlatni standardi, da bi dolar trebalo da bude glavni, a ne juan, real ili pezos", rekao je Lula tokom događaja u sedištu Nove razvojne banke (NDB), koju je formirala organizacija BRIKS, preneo je Tas.

Ovakva situacija, prema Luli, nije u interesu zemljama u razvoju, koje su "u trci za dolarom" kako bi mogle da izvezu svoje proizvode.

Centralne banke, dodao je predsednik Brazila, mogle bi da razviju adekvatne alternativne mehanizme za dvosmerno plaćanje.

Lula je rekao da bi NDB trebalo da razmotri alternativu dolaru u plaćanju između zemalja BRIKS - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike.

Komentari (0)

Svet