Fokus

Velike poplave u Južnoj Floridi, u Fort Loderdejlu rekordna količina kiše

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2023

-

14:30

Velike poplave u Južnoj Floridi, u Fort Loderdejlu rekordna količina kiše
Velike poplave u Južnoj Floridi, u Fort Loderdejlu rekordna količina kiše - Copyright Joe Cavaretta /South Florida Sun-Sentinel via AP

veličina teksta

Aa Aa

U Fort Loderdejlu u američkoj saveznoj državi Floridi zabeležena je rekordna količina padavina kada je za samo sat vremena pala količina kiše jednaka intenzivnim padavinama za mesec dana, što je izazvalo velike poplave, objavio je danas CNN.

U najvećem talasu padavina u sredu u gradu Fort Loderdejl u Južnoj Floridi, palo je oko 50 centimetara kiše po metru kvadratnom, što je količina padavina zabeležena u tom gradu za mesec dana pre gotovo 25 godina.

Prosečna količina padavina u Fort Loderdejlu u aprilu je 7,6 centimetara po metru kvadratnom.

Ekstremne padavine su karakteristična posledica klimatskih promena i dešavaju se sve češće, a dovele su do poplava i u drugim delovima Južne Floride. 

„Iako je jaka kiša prestala, brojni putevi su i dalje zatvoreni“, saopštila je meteorološka služba, navodeći da se očekuje da će poplave potrajati.

Vanredna situacija u slučaju iznenadne poplave – što je najviši nivo upozorenja za poplave – koja je bila na snazi za delove Južne Floride, uključujući Fort Loderdejl, istekla je rano jutros.

Avionski saobraćaj na međunarodnom aerodromu Fort Loderdejl-Holivud zatvoren je danas zbog poplava.

Nekoliko državnih agencija i ureda za vanredne situacije pomažu u saniranju posledica poplava, navodi se u saopštenju guvernera Floride Rona Desantisa. 

Desantis je danas proglasio vanredno stanje za okrug Brovard.


 

Komentari (0)

Svet