Fokus

Dogovoren prekid vatre u Sudanu na tri sata da bi se zbrinuli hitni slučajevi

Komentari

Autor: Tanjug

16/04/2023

-

18:40

Dogovoren prekid vatre u Sudanu na tri sata da bi se zbrinuli hitni slučajevi
Dogovoren prekid vatre u Sudanu na tri sata da bi se zbrinuli hitni slučajevi - Copyright Tanjug/AP/Marwan Ali

veličina teksta

Aa Aa

Sudanska vojska i paravojne Snage za brzu podršku (RSF) saopštile su danas da podržavaju predlog UN o privremenom „hitnom humanitarnom prekidu vatre“ u trajanju od tri sata da bi se pružila pomoć hitnim slučajevima.

Dve strane u sukobu u Sudanu pristale su na privremeni prekid vatre da bi "hitni humanitarni slučajevi" bili rešeni, objavio je Bi-Bi-Si.

Predstavnici Oružanih snaga Sudana i RSF prihvatili su predlog Ujedinjenih nacija da pauziraju borbe danas između 16.00 i 19.00 sati po lokalnom vremenu, odnosno između 14.00 i 17.00 po srednjeevropskom vremenu.

Pozdravljajući sporazum, predstavnik UN u Sudanu Folker Pertes rekao je da će dve strane biti odgovorne da poštuju sporazum.

Sukobi između sudanske armije i glavne paravojne grupe u zemlji izbili su u subotu, a poginulo je najmanje 56 civila, dok je povređeno 595 ljudi.

Vojska i RSF, koja prema procenama analitičara broji 100.000 ljudi, bore se za prevlast u trenutku dok političke frakcije pregovaraju o formiranju prelazne vlade posle puča iz 2021. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet