Fokus

Novi sukobi nakon privremenog prekida vatre u Sudanu

Komentari

Autor: BBC, Euronews Srbija

16/04/2023

-

20:39

Novi sukobi nakon privremenog prekida vatre u Sudanu
Tanjug/AP/Marwan Ali - Copyright Tanjug/AP/Marwan Ali

veličina teksta

Aa Aa

Žestoki sukobi su prijavljeni širom Sudana dok se borbe između rivalskih oružanih frakcija i dalje šire, izveštava BBC.

Do eskalacije je, kako navode, došlo drugog dana sukoba između vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF), u kojima je do sada poginulo najmanje 59 ljudi.

Sudanska vojska saopštila je da je zauzela baze RSF-a u Port Sudanu, Kasali, Kadarefu, Demazinu i Kostiju. RSF tvrdi da je zauzeo lokacije u Omdurmanu i Darfuru, kao i aerodrom Merove na severu.

Ipak, kasniji izveštaji ukazuju na to da je vojska povratila kontrolu nad aerodromom. Kako je saopštila vojska ona je tu ušla u obračun sa "malim džepovima pobunjenika".

Svedoci u Sudanu rekli su novinskoj agenciji Rojters da se čini da vojska dobija prednost u borbi za vlast u zemlji nakon što je vazdušnim udarima minirala baze RSF-a.

Tokom dana, sve strane su poštovale privremeni humanitarni prekid vatre kako bi se omogućila evakuacija ranjenika. Do prekida jvatre je došlo nakon pritužbi lekarskih sindikata da je lekarima i bolesnicima bilo teško da dođu do i od bolnica dok su besnele borbe.

Do kratke pauze u borbama došlo je u trenutku kada sse u više navrata čuo apel da se uspostavi trajni prekid nasilja.

Vodeće arapske države i SAD su pozvale na nastavak pregovora u cilju obnavljanja civilne vlade, dok je Afrička unija najavila da šalje svog visokog diplomatu, Musu Fakija Mahamata, da pokuša da pregovara o prekidu vatre

Egipat i Južni Sudan takođe su ponudili da posreduju između zaraćenih frakcija, navodi se u saopštenju egipatskog predsedništva.

Svetski program za hranu UN obustavio je svoje operacije u Sudanu nakon što su tri njegova radnika ubijena u subotu.

RSF, koju predvodi general Mohamed Hamdan Dagalo, tvrdi da kontroliše ključne lokacije u glavnom gradu Kartumu. Međutim, tu tvrdnju je odbacio lider Sudana, general Abdel Fatah al-Burhan, koji je na čelu vladajućeg Suverenog saveta zemlje.

Sudanska državna televizija je navodno prekinula emitovanje, ali nije odmah jasno šta je izazvalo prekid u programu.

Sudanom upravlja Veće generala otkako je državni udar zbacio dugogodišnjeg autoritarnog predsednika zemlje Omara al-Bašira 2019. godine.

Nasilje je izbilo u subotu nakon višednevnih tenzija oko mape puta za prelazak zemlje na civilnu vlast.

Jedna od glavnih tačaka problema je oko planova da se RSF od 100.000 pripadnika uključi u vojsku i ko bi onda vodio nove snage.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet