Fokus

Desetorici iranskih vojnika zatvorske kazne od jedne do deset godina zbog rušenja ukrajinskog aviona 2020.

Komentari

Autor: AP/Tanjug

16/04/2023

-

23:05

Desetorici iranskih vojnika zatvorske kazne od jedne do deset godina zbog rušenja ukrajinskog aviona 2020.
Desetorici iranskih vojnika zatvorske kazne od jedne do deset godina zbog rušenja ukrajinskog aviona 2020. - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Desetorica iranskih vojnika osuđena su na kazne od jedne do deset godina zatvora zbog uloge u padu ukrajinskog Boinga blizu Teherana u januaru 2020. izvestili su zvaničnici.

Prvooptuženi, komandant odbrambenog sistema Tor M-1 osuđen je na deset godina zatvora jer je rušenjem aviona prekršio naređenje starešina, a ostala devetorica osuđena su na kazne od jedne do tri godine zatvora, navodi Mizan Online.

Prvooptuženi je "ispalio dve rakete na ukrajinski avion na letu PS752, protivno odluci komandnog mesta, bez odobrenja i prekršivši uputstva", dodao je izvor.

Pravosudne vlasti nisu iznele pojedinosti o identitetu osuđenika, među kojima su četvorica službenika zaduženih za odbrambeni sistem, zapovednik baze za protivvazdušnu odbranu i oficir kontrolnog centra.

Osuđeni mogu da podnesu žalbe u roku od 20 dana, objavio je AP.

Iranska Revolucionarna garda greškom je oborila avion ''Jukrejn internešenel erlajnsa'' u januaru 2020. godine kada je poginulo svih 176 ljudi u avionu što je dovelo do zaoštravanja tenzija između Teherana i Vašingtona, podseća Rojters.

Komandant Garde, za koga zvaničnici tvrde da je naredio napad, osuđen je na 10 godina zatvora i dužan je da plati odštetu porodicama žrtava, objavila je zvanična pravosudna iranska novinska agencija Mizan.

Agencija je navela da iranska vlada planira da plati odštetu porodicama poginulih u iznosu od po 150.000 dolara.

Iran je, samo nekoliko sati pre obaranja ukrajinskog aviona u januaru 2020, ispalio balističke rakete na američke baze u Iraku u znak odmazde za napad američke bespilotne letelice u kojem je ubijen visoki iranski general Kasem Sulejmani u Bagdadu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet