Fokus

Blumberg: Američki senatori optužili Kredi Svis da ometa istragu o tajnim računima nacista

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2023

-

13:56

Blumberg: Američki senatori optužili Kredi Svis da ometa istragu o tajnim računima nacista
Tanjug/AP/Ennio Leanza/Keystone - Copyright Tanjug/AP/Ennio Leanza/Keystone

veličina teksta

Aa Aa

Američki senatori optužili su švajcarsku banku Kredi Svis da ometa istragu o tajnim računima osoba koje su povezane sa nacizmom.

Prema saopštenju Odbora za budžet američkog Senata, Kredi Svis je bespotrebno suzila prostor za istragu i uklonila nezavisnog ombudsmana Nila Barofskog koji je nadgledao istražni proces, prenosi Blumberg.

Pravda zahteva da prilikom istrage o slučajevima vezanim za nacizam "prevrnemo svaki kamen", a Kredi Svis ni približno nije zadovoljila ovaj standard, izjavio je senator Čak Grasli.

Kredi Svis je na svom sajtu saopštila da istraga nije potvrdila ključne tvrdnje Centra Simon Vizental iz 2020. godine i da je izveštaj Nila Barofskog oblilovao "faktičkim greškama, obmanjujućim i neosnovanim izjavama, kao i tvrdnjama bez pokrića koje su zasnovane na nepotpunom razumevanju činjenica".

Švajcarska banka "oštro odbacuje neistinito iznošenje činjenica" u izveštaju Barofskog i tvrdi da u potpunosti sarađuje sa Odborom za budžet američkog Senata, kao i da je produžila mandat američkoj firmi AliksPartners koja sprovodi istragu.

Izveštaji koje je dobio Odbor za budžet američkog Senata sugeriše da Kredi Svis održavala bankarske račune najmanje 99 osoba koji su bili visoko postavljeni činovnici u nacističkoj Nemačkoj ili članovi pronacističkih grupa u Argentini.

Za većinu ovih računa se nije ranije znalo, a neki od njih su tek nedavno zatvoreni.

Istraga je otkrila da je 21 zloglasnih nacista visokog ranga sa liste Centra Simona Vizentala imalo bankarske račune u Kredi Svis.

Jedan od ovih računa je pripadao nacističkom komandantu koji je osuđen u Nirnberškim procesima, a drugi osuđenom komandantu jedinica SS, naveo je Odbor za budžet američkog Senata.

Bankarski račun pomenutog nacističkog komandanta je bio otvoren do 2002. godine, navodi Blumberg.

    

    
    
   

Komentari (0)

Svet