Fokus

Jun i Bajden sledeće nedelje o rastućem raketnom arsenalu Pjongjanga

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2023

-

12:35

Jun i Bajden sledeće nedelje o rastućem raketnom arsenalu Pjongjanga
Džo Bajden i Jun Suk Jeol - Copyright Tanjug AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Južnokorejski predsednik Jun Suk-jol posetiće SAD sledeće nedelje i sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom razgovarati o aktuelnim izazovima za dva saveznika, poput rastućeg nuklearnog i raketnog arsenala Severne Koreje.

Jun će u SAD boraviti od 24. do 29. aprila, u prvoj zvaničnoj poseti jednog južnokorejskog lidera Vašingtonu od 2011. godine, povodom obeležavanja 70. godišnjice saveza dve zemlje, prenosi Rojters.

Očekuje se da će dva predsednika razgovarati o zajedničkim odgovorima za odvraćanje Severne Koreje, partnerstvima za izgradnju stabilnijih lanaca snabdevanja i proširenju saradnje na čipovima, baterijama i drugim oblastima visoke tehnologije.

Na Korejskom poluostrvu su narasle napetosti otkako je konzervativac Jun preuzeo dužnost u maju prošle godine, zamenivši liberalnog predsednika koji je pokušao da unapredi pregovore sa Pjongjangom.

Severna Koreja je ubrzala razvoj naoružanja, testirajući svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo prošle nedelje, što je poslednja u nizu raketnih proba, a SAD i Južna Koreja su intenzivirale zajedničke vojne vežbe na kojima su učestvovali američki bombarderi B-52, koji nose nuklearno oružje.

Pjongjang tvrdi da mu je potrebno naoružanje kako bi se zaštitio od planova Južne Koreje i SAD za „promenu režima“, a Vašington i Seul negiraju takve namere. 

Jun se zalaže za jačanje uloge Južne Koreje u funkcionisanju onoga što je poznato kao američko prošireno odvraćanje, nuklearni kišobran SAD, koji štiti njene saveznike.

Jun i Bajden će takođe verovatno razgovarati o daljoj pomoći Ukrajini, u trenutku sve većeg pritiska Zapada na Južnu Koreju da pošalje naoružanje Kijevu za borbu protiv ruskih snaga.

Južna Koreja, glavni proizvođač artiljerijske municije, pokušala je da izbegne sukobljavanje s Moskvom, uglavnom zbog ekonomskog interesa i ruskog uticaja na Severnu Koreju, fokusirajući se umesto toga na humanitarnu i finansijsku pomoć Ukrajini.

Uoči zvanične posete Vašingtonu, Jun je u utorak rekao za Rojters da njegova vlada možda neće „insistirati samo na humanitarnoj ili finansijskoj podršci“ u slučaju napada velikih razmera na civile ili „situacija koju međunarodna zajednica ne može da toleriše“.

Planom poste koji su saopštili južnokorejski zvaničnici, predviđeno je da Jun održi sastanak i zajedničku konferenciju za novinare sa Bajdenom 26. aprila, a zatim i govor u američkom Kongresu 27. aprila, pre nego što otputuje u saveznu državu Masačusets, gde bi trebalo da govori u Harvard Kenedi školi, fakultetu za javne politike Univerziteta Harvard, navodi Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet