Fokus

Oprečni podaci o broju stradalih u Sudanu: SZO tvrdi da je poginulo 330, sudanski ministar - više od 600

Komentari

Autor: FoNet

20/04/2023

-

20:04

Oprečni podaci o broju stradalih u Sudanu: SZO tvrdi da je poginulo 330, sudanski ministar - više od 600
Oprečni podaci o broju stradalih u Sudanu: SZO tvrdi da je poginulo 330, sudanski ministar - više od 600 - Copyright Tanjug AP/Marwan Ali

veličina teksta

Aa Aa

Oprečni su podaci o brojju stradalih u sukobima u Sudanu, ali svi izvori govore o više stotina poginulih.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da je u sukobima sudanske armije i paramilitarnih jedinica poginulo je 330 osoba, a povređeno je 3.200 ljudi.

Centralni komitet sudanskih lekara istovremeno je izvestio o najmanje 198 smrtnih slučajeva civila i više od 1.000 povređenih, preneo je Tass.

Sudanski ministar zdravlja Hajtam Muhamed Ibrahim tvrdi da je više od 600 ljudi ubijeno u Sudanu od početka sukoba između sudanske vojske i paravojne grupe Snaga za brzu podršku (RSF). On je naveo da je naneta ozbiljna šteta na 125 bolnica, prenosi TASS.

Situacija u Sudanu je eskalirala zbog nesuglasica između načelnika sudanske vojske Abdela Fataha al-Burhana, koji je i na čelu vladajućeg Suverenog saveta i Mohameda Hamdana Dagala, koji je al-Burhanov zamenik u Savetu.

Njihove nesuglasice rezultirale su 15. aprila oružanim sukobom koji je počeo u blizini vojne baze u Meroveu i u glavnom gradu Kartumu. 

 

Komentari (0)

Svet