Fokus

Dvojica muškaraca u SAD proglašena nevinim posle 17 godina provedenih u zatvoru

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2023

-

10:56

Dvojica muškaraca u SAD proglašena nevinim posle 17 godina provedenih u zatvoru
Dvojica muškaraca u SAD proglašena nevinim posle 17 godina provedenih u zatvoru - Copyright AP/Marcio Jose Sanchez

veličina teksta

Aa Aa

Dvojicu muškaraca koji su odslužili skoro 17 godina zatvorske kazne, sudija u američkoj saveznoj državi Kaliforniji je danas proglasio nevinim, nakon što je utvrđeno da su pogrešno osuđeni za pokušaj ubistva nakon pucnjave 2004. godine.

Prema novom zakonu, savezna država Kalifornija dužna je da svakom od njih plati po 140 dolara za svaki dan koji su proveli iza rešetaka, što će iznositi oko 900.000 dolara, piše AP.

Presudama Dupriju Glasu i Huanu Rejfordu završeno je novo suđenje koje je započeto u oktobru nakon što je veće državnog žalbenog suda poništilo njihove osude i nakon njihovog puštanja na slobodu 2020. godine. 

Čed Brendon Mekzil, član bande koji služi kaznu doživotnog zatvora za drugo ubistvo, priznao je da je on stvarni ubica.

Ispred zgrade suda, dvojicu oslobođenih muškaraca dočekali su članovi porodice i pristalice.

Rejford, držeći svoju ćerku, nazvao je "neverovatnom" činjenicu da su njihovi dosijei konačno izbrisani i da im je vraćena reputacija.

"Toliko sam dugo razmišljao o ovom danu. Razmišljao sam o tome kada sam bio zatvoren 17 godina. Razmišljao sam o tome poslednje dve godine kada sam bio slobodan. Čekao sam ovaj dan jer sam, znate, znao da sam nevin za svaki zločin za koji su rekli da sam počinio", izjavio je Rejford.

Advokati odbrane su rekli da je ovaj slučaj prvi podvrgnut novom zakonu koji garantuje obeštećenje optuženima čiji su slučajevi odbačeni i omogućava im da iznesu dokaze koji dokazuju njihovu nevinost.

Glas i Rejford imali su 17, odnosno 18 godina, kada su uhapšeni nakon pucnjave tokom svađe u kojoj je učestvovala grupa tinejdžera u Lankasteru, severno od Los Anđelesa.

Obojica optuženih bila su osuđena su na 11 uzastopnih doživotnih kazni po 11 tačaka za pokušaj ubistva.
 

Komentari (1)

Драган

21.04.2023 19:31

Школски пример америчког судства и њиове "правде".

Svet