Fokus

Sudanski glavni general: Vojska je posvećena civilnoj vladavini

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2023

-

19:02

Sudanski glavni general: Vojska je posvećena civilnoj vladavini
Sudanski glavni general: Vojska je posvećena civilnoj vladavini - Copyright Tanjug/Sudan TV via AP

veličina teksta

Aa Aa

Vodeći sudanski general Abdel Fatah Burhan rekao je da je vojska posvećena civilnoj vladi, u očiglednom pokušaju da dobije međunarodnu podršku, iako se njegove snage bore protiv paravojne grupe oko kontrole nad zemljom što je umanjilo nade da bi moglo da dođe do demokratske tranzicije, preneo je AP.

U prvom govoru otkako su počeli sukobi u Sudanu pre skoro nedelju dana, Burhan je obećao da će vojska pobediti i da će osigurati toj afričkoj naciji "bezbednu tranziciju ka civilnoj vladavini".

Međutim, za mnoge Sudance, Burhanovo obećanje je zvučalo tanko, 18 meseci nakon što se priključio snagama u kojima je bio njegov trenutni rival Mohamed Hamdan Dagalo, kako bi osvojio vlast u puču koji je svrgnuo u stranu sudanske prodemokratske snage.

U Sudanu besne sukobi u kojima je, prema procenama ministarstva zdravlja te zemlje od juče, ubijeno najmanje 600 ljudi.

Velika Britanija i SAD pripremaju opcije za evakuacije ambasada iz Sudana

Vlade Britanije i SAD saopštile su da pripremaju opcije za evakuaciju osoblja svojih ambasada u Sudanu, dok je iz sudanske paravojne formacije Snage za brzu podršku (RSF) saopšteno da je ta formacija spremna da delimično otvori sudanske aerodrome za vazdušni saobraćaj, kako bi se omogućilo drugim zemljama da evakuišu svoje državljane.

Britanska vlada saopštila je da je njeno ministarstvo odbrane angažovano na ''pametnom planiranju'' u vezi sa aktuelnim sukobom u Sudanu, nakon izveštaja da su britanske trupe i avioni stavljeni u pripravnost da evakuišu osoblje ambasade i civile iz Sudana ako bude potrebno, prenosi Rojters.

Američki sekretar za odbranu Loj Osrin je izjavio da vojska te zemlje priprema opcije za evakuaciju američke ambasade,

"Rasporedili smo neke snage kako bismo osigurali da pružimo što je moguće više opcija ako bude potrebno da nešto učinimo", rekao je Ostin.

Prethodno je iz Bele kuće saopšteno da zasad nije doneta odluka o evakuaciji američkog diplomatskog osoblja iz Sudana, ali da su SAD spremne za takvu opciju ukoliko bude potrebno.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da svi američki državljani u Sudanu moraju sami da se pobrinu da ostanu na bezbednom, dok traju sukobi između vojske i paravojne Snage za brzu podršku  (RSF), preneo je Rojters.

On je rekao da je predsednik Džozef Bajden ranije ove nedelje odobrio plan da povuče američke snage iz obližnjih zemalja u slučaju da bude potrebno da pomognu u evakuaciji američkih diplomata.

"Jednostavno, razmatramo opcije okolnih snaga u slučaju da bude potrebna njihova intervencija. Ali, želim da naglasim još jednom... nije doneta odluka da se krene sa bilo kakvim planom evakuacije u ovom trentuku", rekao je Kirbi novinarima.

On je istakao da je situacija u Kartumu ostala napeta i da zaraćene snage nisu uspele da se drže primirja koje je dogovoreno.

"Fokusirani smo sada na situaciju u kojoj smo. Želimo da naše osoblje bude bezbedno u američkoj ambasadi", naveo je Kirbi.

Evakuaciju zatražilo 23 državljana Srbije, zatražana pomoć od Francuske 

Ambasador Srbije u Egiptu Miroslav Šestović izjavio je juče da nijedna država trenutno nije u stanju da organizuje evakuacije stanovništva iz ove zemlje, ali da Vlada Srbije sa Ministarstvom spoljnih poslova radi na pripremama za evakuaciju srpskih državljana.

Šestović je rekao da u Sudanu trenutno živi do 100 državljana Srbije, od čega 70 odsto ima stalno boravište, a 25 do 30 državljana su zainteresovani za evakuaciju i sa njima je, kaže Šestović, ambasada Srbije u Egiptu u stalnom kontaktu.

"Apelujem na sve državljane koji mogu da čuju ovo, a i njihove rođake u našoj zemlji, da kontaktiraju preko veb sajta Ministarstva spoljnih poslova ili ovu ambasadu, kako bi utvrdili tačan broj naših državljana i kako bi izvršili odgovarajuće pripreme za trenutak kada bi evakuacija bila moguća", kazao je Šestović.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je ministarku spoljnih poslova Francuske, Katrin Kolona, zamolio za pomoć u evakuaciji državljana Srbije koji žive ili rade u Sudanu, a koji su izrazili želju da napuste tu zemlju.

On je, nakon susreta sa Katrin Kolona rekao da ju je zamolio da razmotri mogućnost da Francuska, kad to već radi za svoje državljane, pokuša da pomogne u evakuaciji državljana Srbije u Sudanu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet