Fokus

Nastavljeni sukobi u Sudanu, uprkos pristanku RSF na trodnevni prekid vatre

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2023

-

07:18

Nastavljeni sukobi u Sudanu, uprkos pristanku RSF na trodnevni prekid vatre
Nastavljeni sukobi u Sudanu, uprkos pristanku RSF na trodnevni prekid vatre - Copyright Tanjug/AP Photo/Marwan Ali

veličina teksta

Aa Aa

U Sudanu su nastavljeni sukobi uprkos tome što je paravojna grupa "Snaga za brzo reagovanje" (RSF) pristala na prekid vatre tokom ramazanskog Bajrama.

Bombardovanje i granatiranje prijavljeno je u nekoliko oblasti u Kartumu nakon što je trebalo da počne prekid vatre u šest sati ujutro.

Sudanska vojska nije komentarisala potencijalno primirje koje dolazi pošto su UN objavile da je oko 20.000 ljudi pobeglo iz Sudana zbog sukoba, objavio je danas Gardijan. 

RSF kažu da su pristale na trodnevno primirje iz humanitarnih razloga, uprkos izveštajima o nastavljanju nasilja nakon što je na snagu trebalo da stupi prekid vatre.

Primirje se poklapa sa ramazanskim Bajramom da bi se otvorili humanitarni koridori za evakuaciju građana, navodi se u saopštenju RSF koje je izdato jutros.

Generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, i američki državni sekretar, Entoni Blinken, odvojeno su pozvali na prekid vatre od najmanje tri dana da bi se obeležio Ramazanski Bajram u pretežno muslimanskoj zemlji. 

Tanjug AP/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

 

Oprečni su podaci o broju stradalih u sukobima u Sudanu, ali svi izvori govore o više stotina poginulih.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da je u sukobima sudanske armije i paramilitarnih jedinica poginulo je 330 osoba, a povređeno je 3.200 ljudi. Centralni komitet sudanskih lekara istovremeno je izvestio o najmanje 198 smrtnih slučajeva civila i više od 1.000 povređenih.

U Sudanu od subote traju sukobi koji su izbili posle višednevne napetosti zbog mape puta za prelazak zemlje na civilnu vlast, podseća Rojters.

Jedan od glavnih problema je plan da se RSF sa svojih 100.000 pripadnika uključe u sudansku vojsku i imenovanje vođe novih vojnih snaga. Sporazum je trebalo da bude potpisan početkom aprila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet