Fokus

Ubijen vođa Islamske države, "mozak" napada na aerodrom u Kabulu 2021. godine

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2023

-

07:55

Ubijen vođa Islamske države, "mozak" napada na aerodrom u Kabulu 2021. godine
Ubijen vođa Islamske države, "mozak" napada na aerodrom u Kabulu 2021. godine - Copyright Tanjug AP/Rahmat Gul

veličina teksta

Aa Aa

Talibanske vlasti u Avganistanu ubile su jednog od lidera Islamske države (IS) za koga se pretpostavlja da je isplanirao bombaški napad na aerodrom u Kabulu 2021. godine, saopštili su američki zvaničnici.

U tom napadu u avgustu 2021. poginulo je 170 civila i 13 američkih vojnika dok su ljudi pokušavali da pobegnu iz zemlje kad su talibani preuzeli kontrolu.

Rukovodilac IS ubijen je pre nekoliko sedmica, ali je trebalo vremena da se potvrdi njegova smrt, rekli su američki zvaničnici za CBS.

Američki zvaničnici rekli su da su prikupljanjem obaveštajnih podataka i praćenjem regiona utvrdili da je vođa IS ubijen, preneo je BBC.

Prema izveštaju "Njujork tajmsa", SAD su saznale za smrt vođe IS početkom aprila. Nejasno je da li je on bio na meti talibana ili je ubijen tokom tekućih borbi između IS i talibana, piše list.

Eksplozija 2021. usledila je nekoliko sati nakon što su zapadne vlade upozorile svoje građane da se drže dalje od Međunarodnog aerodroma u Kabulu, zbog neposredne pretnje od napada avganistanskog ogranka Islamske države.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet