Fokus

U Japanu stanje pripravnosti zbog naknadnih potresa i jake kiše, srušeno nekoliko zgrada

Komentari

Autor: Tanjug

06/05/2023

-

13:28

U Japanu stanje pripravnosti zbog naknadnih potresa i jake kiše, srušeno nekoliko zgrada
Tanjug/AP/Kyodo News - Copyright Tanjug/AP/Kyodo News

veličina teksta

Aa Aa

Centralna japanska prefektura Išikava i danas je u stanju pripravnosti zbog naknadnih potresa i jake kiše nakon zemljotresa jačine 6,5 stepeni Rihterove skale koji je prethodnog dana pogodio region, a u kojem je najmanje jedna osoba poginula, a 27 povređeno.

Muškarac star 65 godina poginuo je u potresu u petak u gradu Suzu nakon što je pao sa merdevina.

Nekoliko zgrada se srušilo, a klizišta na putevima potvrđena su u gradu Suzu na vrhu poluostrva Noto nakon zemljotresa u 14.42 sati u petak.

Tanjug/AP/Kyodo News

 

Više od 50 naknadnih potresa dogodilo se u toj oblasti nakon početnog potresa, najvećeg u nizu koji je pogodio oblast Noto od decembra 2020. godine, preneo je Kjodo.

Vlasti u Suzuu otvorile su centre za evakuaciju u gradu, dok je guverner Išikave Hiroši Hase rekao da će zatražiti od centralne vlade da pomogne u obezbeđivanju smeštaja za one koji su pogođeni zemljotresom.

Gradonačelnik Suzua Masuhiro Izumija rekao je da gradu u ovoj fazi nije potrebna pomoć snaga za samoodbranu.

Tanjug/AP/Kyodo News

 

Japanska meteorološka agencija upozorila je da bi jaki naknadni potresi sličnog intenziteta mogli da se pojave u vremenskom periodu od oko nedelju dana. Za vikend se u ovoj prefekturi predviđaju obilne padavine koje bi mogle da povećaju rizik od klizišta u oblastima u kojima je zemljotres rastresao tle.

Meteorološka agencija je prognozirala padavine u prefekturi do 30 milimetara na sat od subote uveče do nedelje ujutru, uz prognozu do 120 milimetara za oblast Noto tokom 24 sata do šest sati ujutru u nedelju. Zemljotres se dogodio tokom praznika Zlatne nedelje u Japanu kada mnogi ljudi putuju iz razonode ili zbog posete porodici.

Komentari (0)

Svet