Fokus

Guvernerka američkog trezora upozorila na potencijalnu krizu kamatnih stopa i finansijska tržišta

Komentari

Autor: Tanjug

07/05/2023

-

23:43

Guvernerka američkog trezora upozorila na potencijalnu krizu kamatnih stopa i finansijska tržišta
Guvernerka američkog trezora upozorila na potencijalnu krizu kamatnih stopa i finansijska tržišta - Copyright Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta

veličina teksta

Aa Aa

Neuspeh Kongresa da reaguje na gornju granicu duga mogao bi da izazove ''ustavnu krizu'', sa posledicama po finansijska tržišta i kamatne stope, izjavila je danas guvernerka američkog trezora Dženet Jelen.

Ona je istakla da pregovori o gornjoj granici duga ne bi trebalo da se odvijaju ''sa pištoljem prislonenjim na glavu američkog naroda'' i ponovila upozorenje poslanicima da bi vlada mogla da plaća svoje račune bez povećanja granice samo do juna.

Rojters navodi da je njen zamenik Voli Adjemo takođe upozorio na rizik od neplaćanja obaveza, odnosno od povećanja duga.

''Ako ne bismo izvršavali obaveze u vezi sa dugom, to bi imalo užasan uticaj na kamatne stope'', rekao je Adejemo.

Agencija podseća da će se američki predsednik Džozef Bajden sastati u Beloj kući 9. maja sa predsednikom republikanskog Predstavničkog doma Kevinom Mekartijem, liderom republikanske manjine u Senatu Mičem Mekonelom i najvišim demokratskim predsavnicima, kako bi započeo seriju razgovora pre nego što SAD ostanu bez novca za plaćanje duga, do čega bi moglo, prema procenama, da dođe već 1. juna.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet