Fokus

Porodice ubijenih u rasno motivisanom masakru u SAD tuže društvene mreže, tvrde da su odgovorni "opasni algoritmi"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/05/2023

-

21:36

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Porodice žrtava rasno motivisanog masovnog ubistva u Bafalu (Njujork) pre godinu dana, podnele su tužbu protiv kompanije koja je vlasnik društvenih mreža. Prošle godine, 14. maja, mladić po imenu Pejton Gendron je pucao u jednom supermarketu.

Ubio je deset osoba aformaeričkog porekla u zločinu koji je bio rasno motivisan. On je taj zločin prenosio na društvenim mrežama i naknadno ga je pogledalo gotovo tri miliona ljudi. Uhapšen je, izjasnio se krivim, i osuđen je na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti žalbe.

Na društvenoj mreži Diskord, Gendron je postavio link do strima ovog zločina, a na Tviču je sve prenosio uživo. Taj prenos je trajao 24 minuta, a društvena mreža ga je prekinula tek kada je masakr završen. Pored toga, video snimak je ponovo naknadno kružio društvenim mrežama.

Nakon ovog zločina, njujorška tužiteljka istraživala je ulogu društvenih mreža u svemu ovome, i navela je da su platforme radikalizovale ubicu, podsticale napade, kao i da je jedan od ključnih problema nedostatak nadzora, transparentnosti i odgovornosti, što je omogućilo da se mržnja i ekstremizam prošire.

Tanjug/AP/Joshua Bessex

Policija nakon zločina u Bafalu

Sada, uz podršku različitih organizacija koje se bave zaštitom porodica žrtava ovakvih masovnih zločina, porodice žrtava iz Bafala su se udružile i podnele tužbu protiv više društvenih mreža, tvrdeći da je Gendron "bio motivisan da počini svoj zločin rasističkom, antisemitskom i rasnom propagandom kojom je bio hranjen na društvenim mrežama".

Navodi se i da su društvene mreže pojačavale njegovo osećanje mržnje jer su mu omogućavale da prenosi zločin, kao i da je Gendron postao zavisnik od društvenih mreža, i da su za to odgovorni opasni algoritmi. Ovi algoritmi su, ističe se u tužbi, dizajnirani da bi se zloupotrebili tinejdžeri čiji je mozak još uvek razvije, kako bi se što više "hranili" ekstremističkim sadržajem.

Na udaru ovih porodica našle su se skoro sve najpopularnije kompanije za društvene mreže, sem Tvitera: Meta, Gugl, Amazon, Redit, Snepčet, Diskord i 4čen. Kada je tužba postala javna, neke od kompanija su se i oglasile.

Snepčet je, tako, tvrdio da ima "politiku nulte tolerancije prema govoru mržnje i diskriminaciji", a Jutjub se branio tvrdnjom da su tokom godine ulagali velika sredstva da bi se govor mržnje na toj platformi smanjio.

Komentari (0)

Svet