Fokus

Načelnik izraelske vojske ne isključuje mogućnost vojne akcije protiv Irana

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2023

-

18:11

Načelnik izraelske vojske ne isključuje mogućnost vojne akcije protiv Irana
Načelnik izraelske vojske ne isključuje mogućnost vojne akcije protiv Irana - Copyright EPA-EFE/ATEF SAFADI

veličina teksta

Aa Aa

Načelnik Oružanih snaga Izraela Herci Halevi istakao je danas mogućnost pokretanja vojne akcije protiv Irana, rekavši da je Teheran napredovao u obogaćivanju uranijuma više nego ikada ranije.

On je rekao da je takva akcija na pomolu, ali nije naveo nikakve druge pojedinosti o njoj, niti ko bi mogao da je pokrene.

"Mi smo sposobni za to, ali i drugi su sposobni", rekao je Halevi, prenosi Rojters.

Prethodno je savetnik za nacionalnu bezbednost izraelskog premijera Benjamina Netanijahua rekao da ne postoji neposredna pretnja po Izrael zbog novog podzemnog nuklearnog postrojenja u Iranu.

Ranije su postojale spekulacije da bi Izrael mogao da upotrebi zemlje koje se graniče sa Iranom kao odskočne daske za napade, međutim azerbejdžanske vlasti su tu ideju ubrzo odbacile.

"Uzdržavamo se od mešanja u sporove ili probleme drugih zemalja, što uključuje i dozvoljavanje ili ustupanje naše teritorije za neke operacije ili avanture", naveo je zamenik azerbejdžanskog ministra spoljnih poslova Fari Rzajev.

Agencija Asošiejted pres je juče objavila da Iran gradi novo podzemno postrojenje u planinama Zagros.

Kako se navodi, to postrojenje trebalo bi da zameni centrifuge za obogaćivanje uranijuma u obližnjem Natanzu koje su pogođene u julu 2020. godine.

Nakon tog incidenta, zvanični Teheran je 2021. godine objavio da radi na premeštanju nekih hala za proizvodnju centrifuga "u srce planine u blizini Natanza", oblast u kojoj iranski inženjeri već dugo rade na iskopavanju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet