Fokus

Republikanci u Kongresu osporavaju najave o neizvršenju duga

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2023

-

08:22

Republikanci u Kongresu osporavaju najave o neizvršenju duga
Republikanci u Kongresu osporavaju najave o neizvršenju duga - Copyright Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Republikanci u američkom Kongresu osporili su najavu ministarke finansija Dženet Jelen da će američka vlada ostati bez novca 1. juna, kao i predviđanje neizvršenja obaveza, što, kako tvrde, umanjuje hitnost povećanja gornjeg limita duga.

''Želeli bismo da vidimo više transparentnosti o tome kako su došli do tog datuma. Izgleda da se sada čuvaju i otvaraju vrata za pomeranje tog datuma'', rekao je lider većine u Predstavničkom domu Stiv Skaliz nakon današnje runde razgovora o povećanju duga.

Neimenovani republikanski predstavnik u Kongresu je rekao da veruje da bi SAD prvo trebalo da prestanu da isplaćuju plate državnim zvaničnicima ako ministarstvo finansija iscrpi zalihe za plaćanje računa pre nego što Kongres odobri dalja zaduženja, prenosi Blumberg.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer odbacila je pokušaje republikanaca da umanje opasnost od neizvršenja obaveza.

''Svi razumeju da bi posledice prvog neizvršenja obaveza u istoriji bile teške za američki narod i američku ekonomiju. To bi uništilo čak osam miliona radnih mesta, izazvalo recesiju, uništilo penzione račune, povećalo troškove, oštetilo našu međunarodnu reputaciju", rekla je Žan-Pjer.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet