Fokus

Državno tužilaštvo El Salvadora naložilo hapšenje pet osoba zbog smrtonosnog stampeda

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2023

-

18:19

Državno tužilaštvo El Salvadora naložilo hapšenje pet osoba zbog smrtonosnog stampeda
Državno tužilaštvo El Salvadora naložilo hapšenje pet osoba zbog smrtonosnog stampeda - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Državno tužilaštvo El Salvadora naložilo je hapšenje pet osoba za koje se sumnja da su odgovorne za stampedo tokom vikenda na stadionu Kaskatlan, u prestonici te zemlje, u kojem je poginulo 12 navijača tokom fudbalskog meča između Alijance i Kluba Deportivo.

Javno tužilaštvo pokrenulo je postupak protiv tri zvaničnika fudbalskog kluba Alijansa, predsednika, menadžera obezbeđenja i finansijskog menadžera, kao i generalnog direktora kompanije Estadios Deportivos de El Salvador (EDESSA) koja upravlja stadionom Kaskatlan, kao i osobu zaduženu za ključeve stadiona, koji će svi biti krivično gonjeni za ubistvo, nanošenje povreda i pričinjenu materijalnu štetu, prenosi Rojters.

"Nepažnja u organizaciji i pohlepa kroz prodaju većeg broja ulaznica od kapaciteta, izazvali su stampedo koji je doveo do gubitaka života, kao i povređivanja i ugrožavanj bezbednosti prisutnih. Oni će narednih dana biti izvedeni pred sud", navodi se u saopštenju tužilaštva na Tviteru.

Drugi susret četvrtfinala plej-ofa salvadorskog prvenstva između branioca titule Alijanse i Klub Deportiva igran je u subotu na stadionu Kuskatlan u San Salvadoru, ali je prekinut pošto je započeo stampedo na centralnoj tribini koji je rezultirao sa 12 mrtvih i skoro 100 povređenih.

Prema dosadašnjim rezulatima istrage, obezbeđene kapije nisu bile dovoljne za broj navijača, a ulazi nisu otvoreni dovoljno rano za uredan i bezbedan ulazak. 

Organizatori su, kako se sumnja, nakon što su rasprodali dostupne ulaznice za sportski događaj, odlučili da nezakonito prodaju ulaznice koje su štampali  za prethodne mečeve.

Fudbalski savez Salvadora kaznio je u utorak Alijancu sa 30.000 dolara i izrekao jednogodišnju zabranu igranja na stadionu,a  juče su donele odluku da okončaju  prvenstvo profesionalne lige 2022-2023,prenosi Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet