Fokus

FBI otkrio dokumente, osamdesetih godina postojao plan za likvidaciju kraljice Elizabete II

Komentari

Autor: BBC

26/05/2023

-

08:05

FBI otkrio dokumente, osamdesetih godina postojao plan za likvidaciju kraljice Elizabete II
Kraljica Elizabeta II i Ronald Regan, 1983. godina - Copyright AP Photo/Ed Reinke, File

veličina teksta

Aa Aa

Engleska kraljica Elizabeta II, koja je preminula prošle godine, suočila se sa potencijalnom pretnjom od atentata tokom posete Sjedinjenim Američkim Državama 1983. godine, pokazuju nedavno objavljeni dokumenti FBI.

Federalni istražni biro objavio je dokumente koji se odnose na putovanja pokojne kraljice u SAD. Oni pokazuju kako je FBI, koji je pomogao da se obezbedi bezbednost kraljice tokom njenih poseta, bio zabrinut zbog pretnji Irske republikanske armije (IRA).

Prema dosijeu, policajac koji je posećivao irski pab u San Francisku upozorio je federalne agente na poziv čoveka koga je sreo na mestu događaja. Policajac je rekao da mu je muškarac rekao da traži osvetu za svoju ćerku koju je "u Severnoj Irskoj ubio gumeni metak", preneo je BBC.

Pretnja je stigla 4. februara 1983. godine, otprilike mesec dana pre posete kraljice Elizabete II i njenog supruga princa Filipa Kaliforniji.

"Hteo je da pokuša da naudi kraljici Elizabeti i to bi uradio ili bacanjem nekog predmeta sa mosta Golden gejt na Kraljevsku jahtu kada dođe pod most, ili bi pokušao da ubije kraljicu Elizabetu pri njenoj poseti Nacionalnom parku Josemiti", piše u dokumentu.

Objavljeni dokumenti na 102 stranice

Kao odgovor na ovu pretnju, Tajna služba je planirala da "zatvori šetališta na mostu Golden Gejt kad se jahta približava". Nejasno je koje su mere preduzete u Josemitiju, ali poseta je održana. FBI nije objavio detalje o hapšenjima.

Dokumenti na 102 stranice objavljeni su na Trezoru, internet-stranici FBI u ponedeljak, nakon zahteva Zakona o slobodi informacija koji su podneli američki mediji.

Kraljica bila je 1976. bila u Njujorku na proslavi američke dvestogodišnjice, a dokumenti otkrivaju kako je pilotu izdat poziv za prelet malim avionom iznad Bateri parka sa natpisom "Engleska, gubi se iz Irske".

Dosijei pokazuju kako je FBI ostao na oprezu u pogledu onoga što je smatrao stvarnim pretnjama kraljici.

Njen rođak lord Mauntbaten poginuo je u bombardovanju IRA kod obale okruga Sligo u Irskoj, 1979. godine. Uoči lične posete pokojne kraljice Kentakiju 1989. godine, interni dopis FBI je glasio: "mogućnost pretnji Britanskoj monarhiji je uvek prisutna od strane Irske republikanske armije (IRA)".

Komentari (0)

Svet