Fokus

Makarti nakon dogovora sa Bajdenom: Većina republikanaca će podržati sporazum o gornjoj granici javnog duga

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2023

-

17:30

Makarti nakon dogovora sa Bajdenom: Većina republikanaca će podržati sporazum o gornjoj granici javnog duga
Makarti nakon dogovora sa Bajdenom: Većina republikanaca će podržati sporazum o gornjoj granici javnog duga - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

 Predsednik Predstavničkog doma SAD Kevin Mekarti izjavio je danas da očekuje da će sporazum o gornjoj granici javnog duga koji je sklopio sa Belom kućom imati podršku većine republikanaca u Predstavničkom domu.

Mekarti je za Foks njuz rekao da je više od 95 odsto republikanaca u Predstavničkom domu veoma uzbuđeno zbog sporazuma, jer uključuje ograničenja plaćanja koja će sprečiti donošenje budućih propisa za povećanja deficita, preneo je Rojters.

Nakon višednevnih pregovora između američkog predsednika Džozefa Bajdena i predstavnika republikanske većine u Kongresu postignut je načelni dogovor o maksimalnom javnom zaduživanju u 2024. godini ne računajući javnu potrošnju za potrebe nacionalne odbrane, potvrdio je neimenovani izvor upoznat sa tokom pregovora.

Dogovoreno je da gornja granica javnog duga ne sme biti veća od 31,4 biliona dolara za troškove koji se ne odnosi na sistem nacionalne odbrane, što je približno isti iznos koji važi i za tekuću budžetsku godinu.

Predsednik SAD Džozef Bajden pozdravio je načelni dogovor i ocenio da je učinjen "važan korak napred" i kompromisno rešenje koje ipak ne odstupa od ključnih prioriteta demokrata.

"Sporazum predstavlja kompromis, što znači da niko nije dobio sve što želi. To je odgovornost upravljanja (državom)", rekao je Bajden.

Prema njegovim rečima, sporazum je dobra vest za američki narod jer sprečava katastrofalan razvoj događaja koji je mogao uticati na ekonomsku recesiju, ugroziti penzione fondove i doprineti gašenju miliona radnih mesta.

"Tokom narednog dana naši pregovarački timovi finaliziraće tekst zakona i sporazum će ići pred Predstavnički dom i Senat. Pozivam oba doma da što pre potvrde sporazum", istakao je Bajden.

Dogovor je postignut nakon devedesetominutnog telefonskog razgovora Bajdena i predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa Kevina Mekartija.

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

28.05.2023 18:09

Тресла се гора - родио се миш. Амерички уобичајени шоу, а сви смо знали како ће завршити. Кралјице драме

Svet